Жалбата срещу Десислава Панайотова се разглежда от Върховния административен съд



На 12 януари т. г. Върховният административен съд (ВАС) разгледа жалбата на Апостолска реформирана църква (АРЦ) срещу Десислава Панайотова – главен редактор на официалния сайт на Българската патриаршия и директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации.

ВАС беше сезиран от жалбоподателите след решение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) от м. юли 2009 г., с което бе отхвърлена първночалната жалба срещу г-жа Панайотова, за това, че е споменала в интервю за в-к Телеграф името на пастор Георги Бакалов и поделението на АРЦ ХЦ „Прелом“ в контекста на оплаквания от потърпевши граждани, чийто живот е бил засегнат от сектантски учения и практики. По отношение на решението на КЗД ВАС се явява втора инстанция по административни дела.

В хода на делото съдът съобщи, че Дирекция по вероизповеданията също е представила писмено становище по делото, но последното засега не е обявено публично.

По време на съдебното заседание адвокатите на двете страни повториха първоначалните си тези. В заключение тричленният състав на ВАС даде пет дни на жалбоподателите да представят писмената си защита, а на ответника – Панайотова – десет дни, след което, съдът ще се произнесе с решение в предвидения от закона срок.

По информация на www.bg-patriarshia.bg, www.apostolos.bg

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...