Жените в Църквата е темата на новия брой на Свет



svet5Излезе новият брой на списанието за вяра, култура и пътешествия Свет, който е посветен на провокиращата полемики тема за ролята на жените в Църквата.

„…Църквата традиционно се смята за консервативна институция, която поставя жената в неравностойно положение спрямо мъжа. Дежурните обвинения за това, че на жените е забранено да бъдат свещеници и да ходят на Атон, или пък придобилият шлагерно звучене рефрен, че жената трябва да мълчи в църквата – лесно е да се видят отвън. И неправилно…“, казва в уводните си думи главният редактор Илиана Александрова.

„Смея да кажа, че само в Църквата истинските феминисти са максималисти, които се стремят към най-висша толерантост и равноправие – равноправието в любовта. Откъде зная това – от личен опит?“, отбелязва клиничният психолог Александра Янкович в своята статия „Ролята на жените в Църквата“. В нея сръбската авторка разкрива гледната си точка по темата, наситена с впечатляваща опитност от личното си участие в миналото в политически и феминистични движения.

В новия брой на Свет ще откриете още: статията на Пламен Иванов, посветена на обективните истини и субективните интерпретации за личността на Българския патриарх Кирил, отзвук от Първата балканска конференция „Наука, медицина и духовност“ от Маргарита Друмева и още любопитни статии за пътешествия, вяра и култура.

 

Можете да поръчате брой 5/2013 на сп. Свет тук

 

 

 

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...