Жителите на Орешак се застъпиха за новоизбрания игумен на Троянския манастир



По повод избора на нов игумен на Троянския манастир на мястото на придобилия печална слава поради отношението си към хората с увреждания Деволски епископ Теодосий, жителите на с. Орешак, в чийто район се намира третият по големина български манастир, са изпратили подписка до Светия Синод на БПЦ, с която подкрепят избора на архимандрит Григорий за игумен.

Изпратеното в редакцията на Православие.БГ копие на подписката съдържа подписите на близо 180 души, като инициативата за събирането на подписите и за изпращането на писмото е на местното читалищно настоятелство. Публикуваме пълния текст на писмото.

***

Писмо от читалищното настоятелство

До Негово Светейшество Българския Патриарх Максим
Председател на Светия Синод на БПЦ

Ваше Светейшество,

Решението на Св. Синод на БПЦ от 20.1.2011 да бъде избран за игумен на Троянския манастир Негово Високопреподобие архимандрит Григорий предизвика огромна радост у жителите на с. Орешак и се подкрепя от Читалищното Настоятелство.

Приветстваме боговдъхновения избор, като гласуваме цялото си доверие на новоизбрания игумен.

Подкрепяме подписката от 26.1.2011 в защита на новоизбрания игумен Негово Високопреподобие архимандрит Григорий.

Смирено се позоваваме на светите Ви молитви и оставаме Ваши в Христа духовни чеда.

с. Орешак, 27.1.2011
(Стоян Стоянов)

***

Текстът на обръщението до патриарха, подписано от жителите на селото, гласи:

Ваше Светейшество,

Ние, жителите на с. Орешак, приветстваме решението на Светия Синод на БПЦ да бъде избран за игумен на любимия на всички нас Троянски манастир Негово Високопреподобие архимандрит Григорий. Причината да изявим публично нашия вот на доверие са злонамерените упреци, клевети и нападки срещу новоизбрания игумен архим. Григорий в писмо на служители на светата обител. Преди всичко сме възмутени от лъжовното титулуване на авторите на това писмо – "жителите на с. Орешак". Десет или двадесет сътрудници при храма не са жителите на с. Орешак, не са цялото село. Достатъчно добре познаваме архим. Григорий, за да твърдим, че подобни нападки са провокирани единствено от користни цели и от изобличението на собствената съвест на люде, които се дистанцираха и настройваха против архимандрит Григорий по време на престоя му в светата обител, подтиквани и заставяни от подалия оставка игумен Негово Преосвещенство Деволски епископ Теодосий.

На всички е добре известно преднамереното, отчуждено и неприязнено отношение на досегашния игумен към архимандрит Григорий – отношение, всявано, тенденциозно демонстрирано на служителите на светата обител. В различна степен жители на с. Орешак сме били причастни или свидетели на гореизложените факти.

Архимандрит Григорий е контактна, общителна и откровена личност. Искреността на този духовник е изключителна и е грехота да се петни името му и да бъде клеветен толкова грубо предвид обстоятелствата.

Молитвено пожелаваме на Ваше Светейшество да се увери в истинността на това слово, за да възтържествува правдата, а не недобросъвестните намерения на лесно манипулирани люде.

Смирено се позоваваме на светите Ви молитви и желаем на Ваше Светейшество здраве и духовни радости под благославящата Божия десница.

26.1.2011, с. Орешак
(следват подписи на жители на селото)

***

Архим. Григорий е на 36 години, роден е в Стара Загора. Завършва богословие във Великотърновския университет, след което защитава дисертация в Московската духовна академия. Той беше избран от Светия Синод за игумен на ставропигиалния Троянски манастир, но изборът му беше оспорен от монасите в манастира и Синодът отложи въпроса с въдворяването му за следващата си сесия.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...