Забраниха на делегатите на църковния събор да говорят пред медии



бТВ

Заради големия обем работа може да се наложи насрочване на нова сесия

На третия ден от провеждащия се в Рилския манастир църковен събор, делегатите бяха изненадани от наложена им забрана. На всички тях беше наредено да не дават интервюта за медиите. Игуменът на манастира поръча на охраняващите форума полицаи, да държат журналистите по-далече от мястото на дебатите.

 

Стана ясно и друго, че има голяма вероятност, всички точки от устава на не бъдат разгледани до утре, когато съборът трябва да бъде закрит и да се наложи насрочването на нова сесия.

Няколко дни църковните делегати с охота говориха за проблемите си и начините за тяхното решаване. Днес обаче те получиха изненадваща забрана

„Имам категорична забрана, не само аз, всички делегати, да дават изявления в момента пред медиите. Това право има само говорителят на Църковно- народния събор”, каза пловдивският митрополит Николай.

Забраната е издал Сливенският митрополит Йоаникий. След като вчера бе решено от наименованието Църковно-народен събор да отпадне думата народен, днес бе гласувана и друга промяна.

По думите на говорителя на Българската православна църква отец Ангел Ангелов единственото ново е, че при избора на нов патриарх се намалява броят на миряните, тоест за Софийска епархия както бяха 8, стават 4, а за другите епархии – по двама.

Иначе Патриарх Максим остава на поста до живот. Ако сам реше да излезе в покой, наследникът му трябва да е навършил 50 години и да има 5-годишен стаж като митрополит.

На третия ден от дебатите обаче стана ясно, че те едва ли ще приключат в събота.

Най-вероятно ще се наложи нова сесия, не мога да кажа още, работим, колкото е възможно, каза отец Ангелов.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

9 Отговори

  1. glory каза:

    Протестантската злоба край няма 🙂

  2. p_stefanos каза:

    „предполага се, че всеки делегат на тоя събор има глава на раменете“
    Това не се предполага, то се вижда, но за съжаление това не е достатъчно и от това не следва, че „сам преценява какво и защо да каже на медиите“.
    От всички средства, които използва ДС против църквата, най-резултатно се оказа ограничаването на достъпа на интелигентни хора в клира – епископи и свещеници. Оттам следва всичко останало.
    Няма друга църква в света без сайт, без списание и само с едно тънко, малотиражно и безсъдържателно вестниче. Нашата църква е единствената, в която нито един митрополит („висшето ръководство“) не е издал нито една истинска богословска книга (тези на дядо Иоаникий не ги броя). Това само по себе си е голям проблем, но още по-голям проблем е, че това никак не тревожи „висшето ръководство“, както то се самоназовава.
    Присъщо на църквата е да бъде отворена – „идете, научете!…“, „тъй да светне светлината ви пред човеците…“ Затвореността е присъща на сектата, защото там има неща не за показ. Затвореността е комплексарско поведение.
    Много е жалко наистина.
    Мисля, че основната причина е в това, че ни липсва смелост. Искаме кривото да се изправи само. Трябва да се молим, Господ да ни даде смелост!

  3. iliana каза:

    Забранено е да се ГОВОРИ пред медии?! Естествено, че няма форма и каквото и да било собствено църковно правило, по които да се реализира такава забрана. В какво качество точно пък дядо Йоаникий ще нареди на когото и да било какво да прави; освен на свещениците от епархията си и то по богослужебни и организационни въпроси, а не по въпросите на съвестта им. За делегатите-миряни, към които неформалните „лостове“ са трудно приложими, пък съвсем не виждам как ще стане.

    Явно някакви вътрешни разговори са имали и несръчният опит на еп. Николай да придаде тежест на това „решение“ пак прави църквата за смях. Ами като няма да даваш изявления – не давай! Какво значи – забранено ми е? Къде забраняват така… Има си информации, които е забранено да се разпространяват; за останалото може да говориш с когото искаш; даже ако си в армията.

    Но даже да оставим тия правила: предполага се, че всеки делегат на тоя събор има глава на раменете и сам преценява какво и защо да каже на медиите. Предполага се, че на всеки от тях трябва да се има доверие, иначе какво правят там?

    Е? Какво е предназначението тогава на подобна забрана, (освен да направи сеир на медиите)?

  4. semo_semkov каза:

    Правилно го казват Илияна и о.Стефан. Вероятно „забраната“ да се говори намирисва на комунистическа диктатура и манипулиране. Ами, че истината се казва открито, нали сам Спасителя обвинен от фарисеите в конспиративност отговаря, че винаги е говорил открито на народа и няма нищо, което да е укрил. Защо? Защото този, който живее в истина, т. в светлина, не се страхува от „тъмнината“, от изобличение и критика. Компроментирания, лицимирът, хитрецът, винаги ингтригува. Защо? За лична изгода!

  5. ivo_tehno каза:

    Добре и да им право на глас какво ще кажат, че всичко е ОК в Църквата и си е само тяхна работа? Но времената са близо нека помислим и за себе си и съм сигурен, че ще стане, както повреме на Христос ще се оттегли благодатта от тези, които не я заслужават и ще се даде на тези „малките“, които я заслужават.
    ПС нямам предвид старостилство или нещо от рода

  6. Альоша каза:

    По принцип медиите у нас са неграмотни по християнската тема, особено православната, та нужно ли е да им се дава храна, която би могла да настрои делегатите един срещу друг.
    Те мълчат през другото време поповете и медиите, защо сега да говорят?! Нямат опит в комуникацията помежду си. Аз одобрявам наличието само на един говорител, който много ги „разтяга локумите“ и говори с дълбоки въздишки, но пък сигурно е добър в омайването на хубавите журналистки 🙂
    Бог да ни благослови! Да се радваме събор, който да не спира докато нещата не се оправят, т.е. комунизъма да си отиде от нашата поместна Църковна структура.
    П.П.Не е правилно да национализираме християнството, Църквата.

  7. Альоша каза:

    Не сме членове на Българската православна Църква, а на Православната Църква в България.

  8. pavelpenev каза:

    Не знам защо но имам натрапчивото усещане, че църковните пастири работят СРЕЩУ душеспасителното дело на църквата в света. Мечтая си да ме опровергаят… Отчаяно желая да ми докажат, че не е така! …. Дано да докажат…

  9. sandi каза:

    Аз бях делега на събора. На никого не са забранявали да дава изявление на събора, от свое име ! Взе се решеие официално изявление да прави само избран от самия събор говорител .