Зависимостта на висшия клир от властта и тайните служби преди 1989 г.



Свидетелски разказ на един потърпевш от ДС – тази събота във "Вяра и общество"

В този брой ще ви разкажем за свещеник Георги Вукадинов от църквата ”Св. Георги” от софийския квартал „Дървеница” – от десет години насам той дава на всички ни затрогващ пример за истинското пастирско служение.

Без да парадира и търси евтина реклама, от десет години той намира начин да изхранва два пъти седмично по 150 души.

 

И в този брой продължаваме темата, зададена от осветляването на 11-имата митрополити като сътрудници на ДС. Ще видите агентурните биографии на последните двама от тях, духовните пастири на задграничните епархии на БПЦ – Йосиф, митрополит на САЩ, Канада и Австралия, и на Средно- и Западноевропейския митрополит Симеон.

С доц. Албена Танева – политолог и социолог от Софийския университет – ще говорим за дискредитирането на БПЦ от нейния висш клир и за нуждата от лекуване на раната, отворена с осветляването на досиетата. Нашата събеседничка е един от съставителите на сборника с документи за достойната позиция на Светия синод срещу държавата в защита на българските евреи през 1941-43 г. и като изследовател има компетентно обяснение защо подобно поведение срещу властта не се наблюдава от страна на архиереите след 9.IХ.1944 г. Според нея оправданието, че митрополитите не са имали друг избор, освен да приемат сътрудничество с ДС, защото „такова е било времето”, е една голяма манипулация и изместване на същината на проблема. „Църквата ще се изправи на крака, когато всички се отвратят от сгрешената идентичност на сегашните български архиереи” – смята доц. Албена Танева.

Водени от стремежа да разкрием всички гледни точки към проблема с бившите сътрудници на ДС в Църквата, ще ви срещнем и с хора, които преди 89-та не са сътрудничили на тайните служби, а са страдали заради своята вяра. Един от тях е зографът Ангел Радушев. Завършил Духовната академия през 70-те, той организира популярния за времето си „сам-издат” на православна литература, която получава от чужбина. Той я превежда и разпространява нелегално, в резултат на което попада в полезрението на ДС. Неговото дело за оперативна проверка с кодовото име „Зограф” е натрупано от сведенията, събирани чрез агентурата на ДС в Духовната академия, Софийската митрополия и Светия синод – все духовници и богослови.

Напомняме ви, че „Вяра и общество” се излъчва от 8.00 ч.  в събота по БНТ-1. Повторението е в петък (10 февруари) от 14.45 часа. Излъчването по БНТ Свят е в неделя (5 февруари) от 8.45. Може  да ни гледате и на електронната страница на предаването – „БНТ Продукции”, раздел „Религия и История” –  в сайта на БНТ www.bnt.bg. Всеки пореден брой става  достъпен за потребители след 12.00 ч. в събота. 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...