Започва мащабна кампания за реставрация на Зографския манастир



money.bg

Мащабна национална кампания за набиране на средства за реставрирането на Банското крило на Зографския манастир в Атон поде президентът Георги Първанов. Това стана по време на заседание, проведено в Банско с участието на държавния глава. Кампанията ще стартира официално от днес.

Пълна прозрачност на дарителската кампания обеща президентът: "Всеки един събран лев ще бъде използван по предназначение". Според него това е единственият начин да не се допусне безвъзвратното рушене на светата обител в Атон, предаде Дарик.

Ремонтните дейности на Зографския манастир започнаха преди 2 години със средства, събрани от жители на Банско и от общината в курортния град. През 2007 г. държавата отпусна 2 000 000 лв., а тази година от правителството обещават още 4 000 000 лв, съобщи кметът на Банско Александър Краваров.

Освен възстановяването на източното крило на Зографския манастир, строено от банскалии, със средствата ще бъде обновена и църквата "Св. Св. Кирил и Методий", която се намира в двора на светата обител, поясни градоначалникът.

Очаква се до края на тази година да приключи реставрацията на банското крило. Такъв мащабен ремонт в последните десетилетия се извършва за първи път.

Изтеклите години ни дават основание да направим извода, че това е една голяма патриотична инициатива, голяма заслуга, за която имат членовете на Инициативния комитет и представителите на бизнеса в Банско, заяви президентът Георги Първанов.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...