Започва църковно-наказателно дело срещу архим. Дионисий



На днешото си заседание Св. Синод в пълен състав изслуша доклад на Анкетната комисия в състав: Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопския митрополит Серафим и Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Св.Синод, относно поведението на архимандрит Дионисий (Мишев).

Св. Синод  взе решение да заведе църковно-наказателно дело срещу архимандрит Дионисий. Възложено е на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и на Неврокопския митрополит Серафим да съставят обвинителен акт, който да бъде внесен за разглеждане в заседание на Св. Синод в пълен състав в качеството му на църковен съд.

През май 2016 г.  архим. Дионисий бе отстранен от поста на предстоятел на „Св. Александър Невски“ и тогава Св. Синод заяви готовността си да бъдат разгледани всички получени сигнали за нарушения от страна на архимандрита. В подкрепа на отстраняването на духовника от този пост  бяха инициирани протести и петиции от миряни.

Малко преди да бъде отстранен от поста, архим. Дионисий излезе с над 40-минутно изявление пред медиите своя защита в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, пред светия олтар, което бе прецедент.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...