Започнаха честванията в прослава на свети Серафим Софийски Чудотворец



P1050931Тази вечер бе поставено началото на честванията в памет на новопровъзгласения свети Серафим Софийски Чудотворец.

За тържествата в София днес пристигна делегация на Руската православна църква, начело с Волоколамския митрополит Иларион (Алфеев). На летището пред екип на БНТ руският архиерей определи историческата значимост на събитието: „Много рядко в историята на две църкви се случва съвместна канонизация. В историята на нашата църква такива случаи практически няма. Свети Серафим е руски архиерей, но почти 30 години е живял в България. Именно тук е получил любовта на хората и веднага след смъртта му са започнали да се случват чудеса. Именно тук към него има всенародна почит“.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който посрещна своите руски събратя, също сподели няколко думи относно канонизацията: „Това е един изключително важен духовен и сакрален акт и е повод за радост, тъй като още един светец към лика на светиите, един човек, който да бъде прославян от Бога и да бъде ходатай за всички нас, православните християни, независимо кой къде живее и кой от каква народност е“.

Честванията започнаха с последна панихида при гроба на св.Sv. Seraphim Серафим (Соболев) в криптата на руския храм „Св. Николай Мирликийски“. След това от Руската църква към патриаршеската катедрала „Св. Ал. Невски“ потегли литийно шествие с иконата на новопровъзгласения светец. На прага на „Св. Александър Невски“ патриарх Неофит посрещна иконата на светеца.

В катедралния храм започна всенощно бдение, оглавено от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Църквата се изпълни със стотици духовници и миряни,  а ангелските песнопения се чуваха надалеч извън храмовите стени, благодарение и на включените високоговорители.

В утрешния 26 февруари от 8.30 ч. в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ тържествените богослужения по прославлението на новоканонизирания светец Серафим Софийски Чудотворец продължават, а в 11.15 ч. от „Св. Александър Невски“ ще потегли литийно шествие с икона на светеца към Руската църква, където в 11.30 ч. в криптата пред гроба на новоканонизирания св. Серафим Софийски Чудотворец ще бъде извършен кратък молебен.

P1050929

P1050935

Снимки: Православие.БГ (1,3,4); в-к „Дневник“ (2), фотограф: Цветелина Белутова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...