Започна ремонт на храма “Св. св. Кирил и Методий” в с. Крапец, Община Шабла



Фокус

В село Крапец, община Шабла днес официално започнаха ремонтните дейности, които ще доведат до пълното възстановяване на местния храм “Св. св. Кирил и Методий”, съобщиха от Община Шабла.

Храмът не функционира от 1957 г., била е разграбена, а изоставената сграда започва да се руши. През последните години благодарение на инициативни жители на селото, е учредено църковно настоятелство и със средства от дарения са ремонтирани стените, балконът и подът на църковната сграда. След поредно прекъсване заради недостигащи средства кметът на селото Александър Сурталов съобщи, че последните, но най-важни дейности, свързани с изготвянето на иконостаса и останалата част от обзавеждането на храма, ще бъдат подпомогнати от “Курортно строителство – Варна” в лицето на Йордан Кръстев и “Блек сий Кепитъл” в лицето на Светослав Иванов. Сурталов не крие амбицията си не само да върне миряните в църквата, но и да я превърне в център на активен духовен живот. Освен вътрешната уредба на храма, той планира да бъде построена и къща за свещеника, както и издигането на камбанария.
Освещаването на началото на ремонтните дейности бе извършено от свещеник Павел Максимов. Събралите се жители на селото оставиха в каменните ниши под купола на все още празната църква десетки запалени в свещи, като израз на своята вяра, че този път начинанието ще бъде доведено до успешен край.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...