Заупокойна св. Литургия и панихида ще бъдат отслужени утре в памет на патриарх Максим



altНа 6 ноември се навършва една година от кончината на блаженопочиналия Български патриарх Максим. Светият Синод приканва всички православни да вземат участие в поменните богослужения и да поменат покойния патриарх Максим в молитвите си.

В утрешния ден в съборния храм „Успение Богородично“ на Троянската св. обител от 9 ч. ще бъде отслужена заупокойна св. Литургия от архиереи на БПЦ, а към 10,30 ч. ще се извърши панихида, възглавена от Българския патриарх Неофит в съслужение с български митрополити и епископи.

В София в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ Негово Преосвещенство Тивериополският епископ Тихон ще отслужи заупокойна св. Литургия и панихида, а
в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ поменните богослужения ще бъдат оглавени от Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан. Началото на богослуженията е в 9 ч.

Във възпоменанието на Светия Синод се казва: „С молитвено преклонение отдаваме сърдечна почит на най-дългогодишния Предстоятел на родната ни св. Църква, който остава в нашите души като достойно изпълнение на званието – пръв сред архипастирите на българския род.

Чест и похвала подобава на почтения плод на родителското благочестие; на образеца на смиреномъдрието, кротостта, въздържанието, милосърдието, търпението и любовта; на патриарха – знаме на великодушието и опрощението, който бе постоянна крепка опора и твърда надежда на верните. Той бе глъбина на премъдрост и изпълнен със страх Божий. За българската земя в тъмните години на тоталитаризма бе ярък светилник. Той бе и е верен служител и благовестник на Царството на справедливостта, истината и мира. Човек, монах, йерарх и първосветител „до състояние на мъж съвършен“ (Еф. 4:13).

ЖИВОТ ПО БОГА – ЖИВОТ С БОГА!

На теб, приснопаметний първойерарше, преизрядно украшение на Българската църква, смирено принасяме дълбок поклон!

ВЕЧНА И БЛАЖЕНА ДА БЪДЕ СВЕТЛОНОСНАТА ТИ ПАМЕТ, СВЕТЕЙШИЙ ВЛАДИКО!“

 

Източник: www.bg-patriarshia.bg.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...