Защо Всеправославният събор все още разделя църквите?



viara_i_obshtestvoТази събота във „Вяра и общество”

В поредния брой на предаването ще видите:

„Съборът на о-в Крит не е нито свят, нито всеправославен” – след категоричната позиция на БПЦ от няколко седмици срещу най-висшия форум на православието, която отново съвпада с позицията на Руската църква, чуйте анализите на проф. Калин Янакиев и доц. Смилен Марков, който присъства на събора. С тях Горан Благоев ще търси отговори на въпроси като: Раздели ли Православието съборът на остров Крит? Защо Българската патриаршия продължава да го отрича в синхрон с Руската църква? Този форум Всеправославен събор ли е или предсъборна среща? Ще има ли нов събор, свикан този път от Москва? Защо основният препъни-камък е документът, който визира диалога между православието и останалите християнски църкви? Кои са причините най-голямото събитие в православния свят през тази година все още да провокира повече въпроси, отколкото да дава отговори?

Вашите въпроси и мнения по темата очакваме предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването ни, директно в ефир може да позвъните на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551. Очакваме отговорите ви и на един конкретен въпрос: Правилна ли е позицията на Светия синод на БПЦ срещу събора на о-в Крит?

 Предлагаме ви още:

  • „Да пребъдем в мир и добротолюбие, за да можем да бъдем едно духовно стадо” – портрет на новоизбрания Старозагорски митрополит Киприан в деня, в който ще бъде посрещнат в епархията си.
  • „Виж моя ангел” – репортаж за една благородна инициатива, в която деца изработват кукли на крилатите небесните жители, за да ги продадат в подкрепа на един техен болен връстник. За радостта да даваш, вместо да получаваш и за възможността вие също да се включите в нея.

Гледайте ни и тази събота. Започваме в 17.00 ч.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...