Защо се раждаме, щом ще умрем?



На 2 ноември, Архангелова задушница във „Вяра и общество” ви предлагаме:

  • Памет за всички загинали за вярата и отечеството Материалът, с който започваме срещата ни в този брой на предаването разказва колко древна е православната традиция да се почитат войните, пролели кръвта си за христовата вяра и родината. 
  • За тънката линия между живота и смъртта – размисли на архиепископ Христо Писаров от Вселенската съборна църква на Христос за Архангелова задушница, основанията за съществуването на такъв ден според християнската догматика.  Ще търсим отговор и на извечния въпрос – не е ли безмислено да се раждаме, щом ще умрем? 
  • Неуморен вестител на Библията – специален гост на предаването Кей Артър, библейски проповедник, учител, писател, водещ на радио и телевизионни предавания, съосновател на служението Принсепт Министрис. Чуйте позицията на един християнин за греха, любовта, живота и смъртта, както и затова как да познаваме Свещеното писание чрез индуктивния метод.
  • Религия във времена на атеизъм – в навечерието на 60-та годишнина от първото излъчване на БНТ Ви предлагаме материали от международния видеообмен, които се съхраняват в нашия архив. Някои от тях вероятно не са достигнали до телевизионния ефир и едва сега ще бъде първото им излъчване. Ще видите най-разнообразни събития от християнския живот на Изток и на Запад през 60-те и 70-те г. на ХХ в. – като празнуването на Успение Богородично на  гръцкия остров Кефалония, свързано с почитта към т.нар. „Богородица на змиите“, Рождественско богослужение на Руския патриарх Пимен от годините на застойния социализъм, а също така материали, в които религията и политиката вървят ръка за ръка – Великден в Атина по време на Военната хунта или молитва за Рамазан байрам с участието на египетския президент Гамал Абдел Насър. Материалите са съпроводени със съвременен авторски коментар, който ще ви разкаже малко известни факти от този период.  

Очакваме Ви и тази събота, 2 ноември, както обикновено в 14.00 ч. по БНТ-1 

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...