Защо социалните служби в България схващат бавно?


Още едно дете в България стана жертва на родителите си. Момиченце на година и осем месеца е починало в габровската болница след дванадесет часова борба за живота му. Главната причина е недохранване в степен, за която лекуващата лекарка твърди, че не е виждала в практиката си. "Педиатър съм повече от 20 години, но за пръв път си позволявам да поставя диагноза маразъм-крайна степен на хипотрофия. Тялото на момиченцето беше направо изсушено, цялото бе в паразити, тежеше 6,5 кг." е казала д-р Савчева, по информация на Дарик.

Детето е имало сериозно съпътстващо заболяване, но не това е причината за смъртта. Според лекарката, за детето не са полагани необходимите грижи.

Оказва се, че лекарите от габровската болница са изпращали сигнали към социалните служби. В началото на годината по сигнал на д-р Славчева момиченцето е настанено в Дом за медико-социални грижи, като за този период е надало 3 кг. С почти толкова отслабва за времето от юли до смъртта си, когато е върнато обратно на родителите си.

Оказва се, че известени от лекарите за проблема, социалните служби издават предписания към социално-слабото семейство; после "установяват", че предписанията се спазват, и връщат детето вкъщи. После детето умира от глад. Социалните служби са добре.

Само няколко дни по-рано, българското общество беше потресено от друг случай, в който една майка, Стоилка, е малтретирала по животозастрашаващ начин двете си деца. Видяхме кадри от болницата, където двегодишното и дете лежеше със счупени крайници, цялото в синини.

Прокуратурата се самосезира по случая с малтретирания двегодишен Даниел. Осеммесечната му сестричка също е приета в "Пирогов" със счупено краче. Главният прокурор съобщи за националната телевизия, че срещу майката ще бъде повдигнато обвинение за това, че системно, по особено мъчителен начин е пребивала две от четирите си деца.

Социални работици от Отдела за закрила на детето в района, където живее семейството, са били извикани да дадат показания в прокуратуата, съобщава БНТ. Те са обвинили лекарите от Втора градска болница, че не са им сигнализирали за това, че малкият Даниел е бил приеман многократно със симптоми на системно малтретиране.

Дали е така, обаче?

Оказва се, че Даниел вече е бил в социален дом. "Преди година и половина пак лекарите от втора градска болница сигнализират, че е застрашен живота на Даниел. Не от бой, а от глад. За една година там социални работници е трябвало да помогнат на семейството – да преодолее проблема, за да приеме детето си обратно в къщи. Майката получила еднократна помощ от 200 лева и чиновниците преценили, че тя е готова.", се казва в репортаж на Мария Чернева, излъчен от БНТ.

Оказва се, че майката не е невменяема и подлежи на наказателна отговорност. Остава да се провери вменяеми ли са социалните служби в България.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...