За богопознанието и нетварните енергии в новия сборник „Теологикон“



teologikonИзлезе от печат „Теологикон“ (том 1) – годишник на Центъра по систематическо богословие към Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Центърът по систематическо богословие е институционално продължение на една академична инициатива, която обединява профилирания интерес за научни изследвания в областта на систематическото богословие и християнска философия. Дейността на Международния научен семинар по систематическо богословие и християнска философия, чието начало беше поставено през 2010 г. в Православния богословски факултет на Великотърновския университет, предизвика голям интерес сред учени в страната и чужбина, и логично през 2012 г. се превърна в основа за създаването на Центъра по систематическо богословие.

Изборът на името „Теологикон“ за годишника на Центъра е историческа препратка към първото известно в православния свят академично съчинение по систематическо богословие на Евгениос Вулгарис, което обединява в органично единство елементи от православната догматика и етика. Този избор е, от една страна, свидетелство за неразривната връзка с традицията на православното богословие, а от друга – ясен маркер за научния профил и изследователските приоритети на новото периодично издание.

Първият том на „Теологикон“ съдържа материалите от второто издание на Международния семинар по систематическо богословие и християнска философия на тема: „Богопознание и нетварни енергии“ (3-5 декември 2011). Предложените публикации са обединени тематично в два раздела: „Тайната на богопознанието“ и „Богословието на нетварните енергии“.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...