За десета поредна година поклонническият път „Рилският Чудотворец“ ще потегли към Рилската света обител



Снимка: Иван Шишиев

Тази година честваме 550 години от връщането на мощите на св. Йоан Рилски в Рилската света обител. Какъв по-подходящ начин да отбележим тази свята годишнина от това да се включим в най-големия поклоннически път в България, наречен неслучайно „Рилският Чудотворец“?! За десети юбилеен път поклонници от всякакви възрасти ще потеглят по пътя от София към най-големия манастир на територията на страната – Рилската света обител, където днес се съхраняват мощите на най-почитания български светец – св. Йоан Рилски.

Шестдневният маршрут е не просто път на поклонника, а едно съпреживяване на завръщането на мощите на Рилския светител – събитие, случило се преди точно 550 г.

По традиция поклонническият път „Рилският Чудотворец“ ще започне на 1 август, в 9 ч., от старинния столичен храм „Св. София“ със света Литургия.

Маршрутът на поклонническия път ще премине през три от най-красивите български планини – Витоша, Верила и Рила. През петте дни на прехода до манастира участниците ще изминат пеша повече от 100 км, като нощуват на палаткови лагери и хижи в района на различни населени места. На петия ден групата ще достигне Рилския манастир, където ще се поклони на мощите на св. Йоан Рилски, а на следващия ден ще вземе участие в празничната света Литургия за Преображение Господне.

Незабравими моменти от поклонническия път „Рилският Чудотворец“ през 2017 и 2018 г., запечатани от фотографа Иван Шишиев, може да видите тук и тук.

За повече информация вижте тук, и на тел. 0885 921 620; 0888 606 233.

На 30 юни от Велико Търново към Рилския манастир вече потегли и Поклонническият пешеходен поход „Светият Път”. Заключителният етап на този поход завършва на 31 юли в Рилската света обител.

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...