За душевните ни пукнатини или за християнската памет и забрава



Първият брой на „Вяра и общество” по БНТ1 от новия сезон е с нов начален час. Очакваме ви в 14.00 ч.

В първото ни издание на 15 септември ви предлагаме: 

  • Кой как помни и почита жертвите на тоталитарните режими? – първата тема от най-новото ни издание решихме да посветим на едно отсъстивие. Отсъствието на обществен и църковен (разбирай православен) интерес по повод първата по рода си инициатива – Европейският ден за почит към жертвите на тоталитаризмите да има по-широк обхват в България. Кое накара един католически свещеник да обедини в обща почит паметта към жертвите на османските кланета през 1913 г., на атентата в „Св. Неделя”, политзатворниците от преди 9.09.1944 г., разстреляните деца от с. Ястребино и жертвите на комунистическия режим? Как откликна на тази инициатива Българската православна църква, която представлява най-голямото християнско вероизповедание у нас? Как да си обясним все още продължаващото мълчание за канонизацията на избитите след 9.09.1944 г., сред които има и духовници? Отговорите на тези и други въпроси Горан Благоев ще търси от своите гости – свещеник Паоло Кортези от католическата енория в Белене, публициста Даниела Горчева и богослова Пламен Иванов. 
  • Как институционалните пукнатини се превръщат в духовни и поставят на риск съществуването на вековен столичен храм? Разказ за съдбата на 130-годишната църква „Свети Георги” в кв. Дървеница, която е под угрозата да се саморазруши заради невзети мерки след земетресение преди 6 години и започналия наскоро в съседство строеж на жилищен блок с подземни гаражи.
  • Беседи върху блаженствата – започва нова рубрика на предаването. Разговорът по първото блаженство – „блажени бедните духом” ще бъде със свещеник Стефан Пашов.
  • „Бог е най-голямата реклама” – откровение на световно известната оперна прима Красимира Стоянова за пътя й към вярата 

Ако имате въпроси по тези теми, ви очакваме  предварително на страницата ни във Фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.30.  

Очакваме ви както обикновено по БНТ 1 в събота, но с нов начален час – 14.00.

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...