За Пловдивски митрополит бе избран Знеполският епископ Николай


Източник: агенция Фокус

Днес Светият Синод на Българската православна църква избра за Пловдивски митроплит Знеполския епископ Николай. Той бе тържествено посрещнат от членовете на Синода пред в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски". Негово Светейшество Българският патриарх Максим отправи ред напътствия към новия митрополит и заяви, че другите български митрополити го приемат "с братска любов". Изборът се проведе в синодния параклис „Св. цар Борис”. За понеделник, 12 февруари, е насрочено заседание на Светия Синод, в което новият митрополит ще вземе участие.

Словото на директора на Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет проф. Иван Желев предизвика пък недоволство у някои от присъстващите. Той призова за толерантност към представителите на всички религии в Пловдивската епархия, за толерантност към невярващите. Той отбеляза, че изборът е бил "радостен": "много радост – дано да е за хубаво".

"Не е моя работа да споменавам за нарушения на устава на Българската православна църква. Убеден съм, че Светият Синод има съзнание за своята отговорност. Ще се спра на онази страна от бъдещата дейност на митрополита, която има отношение към обществото. Властта, заедно с народа, е заинтересована вероизповеданията в родината ни да спазват законите на страната и да спомагат за мирното съжителство на гражданите, каза Желев. Той подчерта, че в Пловдивската епархия, която е най-голямата в страната, съжителстват православни, мюсюлмани, католици, протестанти, представители на армено-грегорианското и израилтянското вероизповедание. "Онова, което беше търпяно при Софийския викарий, едва ли ще бъде търпяно при Пловдивския митрополит", каза Желев. И призова новия митрополит да проявява "бащинска любов" към тези, които обичат, и към тези, които не обичат владиката.

Думите на Желев подразниха някои от присъстващите миряни, които извикаха "Не искаме да ви слушаме". Проф. Желев посочи още, че не трябва да се отклоняват средства за ремонти и поддържане на храмовете и трябва да се спазват трудово-правните отношения и да не се стига до съдебни спорове.

Малко по-късно новоизбраният Пловдивски митрополит Николай заяви по адрес на изказването на проф. Иван Желев: "Тези думи мога да квалифицирам като намеса на дирекцията в делата на църквата".

Още във вторник и сряда подготвих словото си към новия митрополит, заявил по-късно проф. Иван Желев, в отговор на въпрос дали изборът на Пловдивски митрополит е бил предрешен.

Вие не знаехте ли кой щеше да бъде избран? – попитаха представителите на медиите проф. Желев, който преди дни коментира, че изборът е ясен, тъй като от двамата кандидати за поста – епископите Теодосий и Николай, само вторият има висше богословско образование.

“Не съм бил свидетел на избора, Светият синод и епархийските избиратели са решили този въпрос по съвест. Аз приемам този избор като начертание на Божията промисъл, като Божий жребий, като послушание, което ми се възлага от Светата църква и което ще се старая с Божията помощ да осъществявам”, каза новоизбраният митрополит Николай. Според него не би трябвало директорът на Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет проф. Иван Желев да си позволява да прави оценка на работата на когото и да било от вероизповеданията в България – “още повече на епископ”.

Проф. Желев коментира по-късно, че е отправил напътствие за толерантност към новоизбрания митрополит “във връзка с отношението към другите религии”. Но отказа да посочи примери за нетолерантно отношение с думите – “Питайте, ще разберете. Аз каквото имах да казвам, го казах”.
“Ще се радвам той да се представи в нова светлина, в изключително положителна светлина”, коментира още проф. Желев, цитиран от агенция Фокус.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

11 Отговори

  1. faf каза:

    Провесор Желев,прояви гражданска и християнска позиция.В Пловдив вече излезе една поговорка относно “ ИЗБОРА“.Де го чукаш,де се пукна.Дори „избиратели “ коментират в полу трезво състояние,че гласували за човек дето изобщо не бил класиран.ГОЛЯМ МАЙТАП.Като “ новия митрополит“. Сега не ни остава друго освен да се насочим десетки клирици и миряни към духовна емиграция.Православието не е само БПЦ. Има и други православни общности и Църкви.А и съм сигурен че там ще се чувстваме полезни и разбрани. СБОГОМ

  2. klioskov каза:

    Ваше Високопреосвещенство, честит избор за Пловдивски митрополит. Желая Ви здраве, щастие и с успех да ръководите Епархийските и Синодални дела, за доброто на варващите християни и преуспяване на родната ни Православна църква. На многая лета!

  3. Anima_Mea каза:

    „Православието не е само БПЦ. Има и други православни общности и Църкви“.

    Ще ме прощаваш, Faf, но четейки те, оставям с впечатлението, че си в състоянието, което приписваш на някои „избиратели“. Това, което си пробутал по-горе, ли е православната еклезиология?

    Колкото до проф.Желев, струва ми се, че не толкова „гражданска и християнска позиция“ е изразил днес, колкото своята лична и дълбоко негативна такава. Мен тя не ме интересува.

    Омразата, която се шири из „православните“ среди, не може да се сравни с нищо! С абсолютно нищо….

    Честито на владика Николай! На многая лета!

  4. pileto каза:

    Явно нашите епископи са безгрешни.Те не позволяват никой да ги укорява,дори когато знаят,че грешат.Значи не само папата е непогрешим.А ние миряните да мълчим,защото нямаме право да се бъркаме в делата на Църквата,нима Църквата това не сме ние?

  5. Emo каза:

    Високопреосвещени Владико Николай, молитствувам да бъдете здрав и да преуспявате във всичко както преуспява духът Ви.

    На многая и благая лета!

    Бъдете благословени и вие, които четете това!

  6. boicho.borisov каза:

    Да не забравяме,че всичко на света става по Божията промисъл и допущение. И къде е нашето християнско смирение и послушание? На многая лета Високопреосвещений Владико Николай.

  7. paterp каза:

    Честито на Негово Високопреосвещенство. Вярно е, че много свещеници не обичат еп. Николай. Такива и Христос трудно би ги обикнал, тъй като не съзнават висотата на служението, на което май по стечение на обстоятелствата са се озовали. А колкото до Желев, тоя хасковски …..да ходи да говори така на избор на епискпоп на католическата църква, да видим дали ще му стиска, а не да си развява байряка в БПЦ, като че ли му е бащиния. Като е държавен служител, да си гледа ресорчето с неговите госпожички, за да не го чукне пак дядо Боже: той си знае!!! Жалко е, че всички в Св. Синод му мълчат, ама май скоро няма да е така- дядо Николай няма да си остави магарето в калта.

  8. saluti каза:

    предполагате, че който критикува епископа го прави поради низост или неосведоменост. смятам, че много глупости е правил за малкия си досега епископски стаж този млад човек, за да настрои толкова хора в софия срещу себе си. изобщо не е вярно че тея хора са псевдохристияни пък той е мега…

    желев не го уважавам твърде, да не кажа никак, но в изказването му имаше някаква истина. и няма нужда пловдивските свещеници се държат като „отличници“ пред новата учителка, а малко може да позамълчат и да се ориентират, преди да са бързи на говорене…

    дано Господ му даде наистина път на достойно служение, дане се отрезви някак и си намери мястото епископ николай, та да бъде ревността му за слава Божия, а не за съблазън и препъване на хората около него, че и на него…

    много е вярно това нещо за любовта – няма истинско християнско служение без любов. няма значение дали си клисар или епископ

  9. 100 каза:

    Не виждам в думите на професора нещо скандално. Нима е скандал, ако един човек с по-голям житейски, богословски, че и духовен – смея да кажа – опит да ти даде съвет…? Ако вярваме, че всичко е по Божие допущение и промисъл, не може да си подбираме само меда и млякото.

  10. p_stefanos каза:

    Някои хора поради духовна леност, безволие и безкнижност, свеждат цялото християнство и църковност единствено до безропотно послушание. На мен ми се струва, че в думите на Спасителя, на Неговите апостоли и в многовековния опит на Църквата има и други спасителни добродетели. И едва в техния контекст послушанието се превръща в добродетел. А в някои от постингите ми се струва, че като послушание е маскирано най-обикновено раболепие. Но само след няколко месеца в Пловдивско ще започнат да се случват случки, за които човеку и през ум не е минавало. Тогава някои, които днес многолетстват, ще се усетят какво е имал предвид Иван Желев. Това мнение да не се приема като ропот против Божия промисъл. Все пак в конкретния случай той е ограничен от списъка на достоизбираемите и синодалното волеизявление, изразено чрез изборните бюлетини.

  11. mirko каза:

    Самозабравилия се високоумен Желев би трябвало да го изхвърлят и за в бъдеще да ходи да говори по платените политически митинги – за там идеално би паснало подготвеното му долнопробно слово…

    На многая лета Владико