За пръв път във Велико Търново правят Пантеон на българските царе


Източник: в. Янтра днес

Във В. Търново за пръв път ще бъде направен Пантеон на българските царе. В църквата “Св. 40 мъченици” ще бъдат погребани останките на трима от родните ни владетели ­ цар Самуил, цар Калоян и цар Михаил Шишман, обяви директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Първо в земята ще бъдат положени останките от Калояновото погребение, което сега е едно от основните забележителности на Археологическия музей в старата столица. Погребението ще бъде извършено на празника на града 22 март с воински почести. Церемонията като държавен глава и върховен главнокомандващ ще оглави президентът Георги Първанов. Вече е поръчан и саркофагът, в който ще бъдат положени костите на владетеля, разгромил латините при Одрин. Той ще бъде изработен от неръждаема стомана от военен завод “Терем Ивайло”. Цар Калоян ще бъде положен в прочутия гроб № 39 в северната галерия на “Свети 40 мъченици”. Заедно с него ще бъдат погребани още трима търновски боляри, чиито гробове също бяха открити в историческия храм.

Немалка част от великотърновската общественост не одобрява погребението на Калоян да стане на 22 март, защото така денят няма да е празничен, а тъжен. Други поддържат тезата, че костите му трябва да бъдат положени в прозрачен саркофаг, за да се виждат. Един древен символ на европейското разединение, какъвто е цар Калоян най-накрая ще бъде погребан, коментира археологът Иван Църов.

Церемониите по погребенията на другите двама владетели вероятно ще бъдат насрочени за Деня на храбростта 6 май. Тленните останки на цар Михаил III Шишман, който е правнук на Иван Асен Втори и братовчед на Светослав Тертер, сега се намират в църквата Старо Нагоричино в Сърбия. Костите на владетеля, управлявал Второто българско царство от 1323 до 1330 г., са били намерени през 1906 г. от известния български учен Йордан Иванов. За това, че Самуил е родом от Търново, историците вече притежават неоспорими доказателства, обясни проф. Димитров. Сега неговите кости са в чекмеджето на проф. Мутполос в Солунския университет. Той е готов да ни ги отстъпи, стига да си ги поискаме, допълни шефът на НИМ.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...