За пръв път в България ще гостува сръбският византийски хор „Мойсей Петрович”


Сръбски византийки хор „Мойсей Петрович” ще изнесе концерт на 23 септември в Русе. Сръбският хор е част от програмата на срещата-диалог „Църква, семейство, общество”, която се организира с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит, съдействието на фондация “Покров Богородичен” и Община Русе.

Хорът се занимава с изучаване, съхранение и изпълнение на автентичното традиционно източно-православно византийско и сръбско църковно пеене, като се опира на многовековната традиция на теорията и практиката на псалмодическото пеене на Православната църква.

Хорът носи името на възстановителя на византийското псалтикийно пеене в Сърбия Митрополит Моисей, със старанието и благословението на когото през 1731 г. в Белград е основана Псалто-певческа школа. Неин пръв ръководител е знаменитият псалт от онова време иеромонах Анатолий от светогорския манастир Ватопед. Това събитие се счита за начало на възраждането на църковното пеене в Сърбия.

Опирайки се на непресъхващия извор на древното атонско предание, хорът е и продължител на дейността на белградската певческа школа. В репертоара му са включени съчинения на гръцки и южнославянски мелографи от Средните векове до наше време. Песнопенията, които хорът изпълнява са записани на нова аналитическа византийска нотация, а относно теорията се основава на авторитета на музиковеда Симон Карас.

Хорът е създаден през 1996 г. и оттогава изнася концерти, участва във фестивали, в театрални спектакли, като основно пее на Литургии и бдения в храмове и манастири в Сърбия и по целия свят.

Основателят на хора Никола Попмихайлов е роден през 1968 г. в Белград. Завършил е Атинската национална консерватория в класа на проф. Михаил Макрис, където е получил званието преподавател по византийска музика. От 1994 г. е певец, а от 1996 г. е протопсалт в храма “Св. апостол и евангелист Иоан Богослов” в Гърция. Член е на Обединението на музикалните артисти на Сърбия и е гастролирал заедно с хора, съпровождащ знаменития певец Драгослав Авксентиевич на концерти в Югославия, Гърция, Русия, Унгария, Германия и други страни.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...