За четвърти път във Варна се провеждат Дните на православното филмово изкуство



2015 movieОт 19 до 23 октомври  за четвърти път във Варна ще се проведат Дни на православното филмово изкуство. Документалните филми и записи тази година са посветени на съвременни български духовници, които са живели и живеят сред нас. Допирът до тяхната личност и слово променя душите на хората и им открива светлината на вярата, защото свидетелството на християнската вяра се дава най-истински чрез цялостния живот на духовника и християнина. В програмата са включени два авторски филма на Любомир Върбанов, автор и оператор на предаването „Иконостас” (Нова ТВ).

Филмовият преглед ще завърши в петък с прожекция на два руски филма. Игралният филм „Завръщане” на режисьора Андрей Звягинцев, награден със „Златен лъв” във Венеция и „Златен орел” за най-добър филм на 2003 г. в Русия, проследява седем дни от живота на едно семейство и показва колко е важна ролята на бащата в израстването на синовете му, сравнимо единствено с необходимостта от Бога за духовното израстване на човека.

Анимационният филм „Чудното пътешествие на Серафима” на режисьора Сергей Антонов е филм за чудото и силата на вярата, за смирението и силата да простиш на онези, които са ти причинили болка. Създателите на филма определят неговия жанр като „умно фентъзи” – освен увлекателния сюжет, в него е вложен важен смислов подтекст.

Всички прожекции се провеждат в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” (ул. „27 юли” 9). Входът е свободен.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...