Злато и човешки скелети излязоха под Царевец



Монитор

Две уникални златни монети и човешки скелети бяха открити вчера при разкопките на средновековната църква "Св. Иван Рилски" под хълма Царевец. Монетите са от управлението на императорите Алексий I Комнин и сина му Йоан Комнин.

Върху едната страна на монетите са поставени образите на двамата владетели, а от другата Исус Христос на трон.

Освен монетите при разкопките в горната половина на църквата бяха открити и няколко човешки скелета. Те обаче са на християни, погребани вече след падането под робството.

Според ръководителя на разкопките проф. Николай Овчаров находките още веднъж показват значението на крепостта Царевец и Търновград като столица на България през средните векове. "Те говорят за великолепието на средновековната българска столица и са в подкрепа за избора на Царевец като символ на страната ни", каза ръководителят на разкопките проф. Овчаров. Той разказа, че през двете седмици на разкопки на бившето сметище под Царевец са намерени над 150 монети, половината от които сребърни, бронзово разпятие с изображение на Исус Христос, сребърни накити и части от уникална икона, изработена от алабастър.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...