Знеполският епископ Йоан освети новия храм в Обеля



На 7 януари Знеполският епископ Йоан, викарий на българския патриарх и софийски митрополит Максим, в съслужение със софийски свещеници освети на 7 януари 2008 новия храм "Свети Йоан Кръстител" в кв. Обеля, София. Беше извършен пълния чин на освещаване – три пъти участниците в службата обиколиха храма с частици от мощите на св. Трифон.

Те бяха зазидани в светия Престол, който беше измит със светена вода, запечатан и облечен в нови бели одеяния. Епископ Йоан помаза стените на храма със специално приготвена смес. Той първи запали кандилата на иконостаса. Беше отслужена първата Света Литургия, след което предстоятелят на храма протойерей Иван Динков получи офикия – повишение в длъжност свещеноиконом.

Епископ Йоан в проповедта си поздрави всички допринесли за строителството и благоукрасяването на новия храм. Той призова за въвеждането на православно вероучение като задължителен учебен предмет в българските училища. Негово Преосвещенство специално поздрави и кмета на район Връбница Младен Младенов, който присъства на тържеството. Всички богомолци от енорията се поздравиха с празника и пожелаха много години здраве и служба на Бога на именяците – отец Иван и епископ Йоан. Тържественият звън на камбаните на двата храма – на новия "Св. Йоан Кръстител" и на стария "Успение Богородично", изпрати Негово Преосвещенство и останалите гости. Запис от тържеството може да видите в предаването “Иконостас” по Нова телевизия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...