Избитите от Босилеградско без достойна църковна почит. Защо?



В поредното издание на „Вяра и общество“ Ви предлагаме: 

  • Висшият клир на Сръбската и Българската църква – в  съревнование по мълчание за паметта на невинно избитите от Босилеградско преди 100 години. Защо патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, подмина с безразличие молбата на Гражданския комитет „Западни покрайнини” и на българи от Босилеградско в епархията му да се отдаде достойна почит на жертвите на сръбския погром? А коя е причината Вранският митрополит Пахомий, в чиято епархия днес се намира районът на Босилеград, да отиде още по-далеч като не разреши в Босилеградската църква да има панихида за невинно убитите? Заедно с проф. Лозан Митев, председател на ГК „Западни покрайнини” и Едвин Сугарев – консул на РБългария в Ниш –  Горан Благоев ще потърси корените на това нихилистично отношение към паметта на наши предци, православни българи, убити от… православни сърби.  
  • Християнски и мюсюлмански духовници, експерти и учени потърсиха в София общи пътища за взаимодействие срещу екстремизма и тероризма. Защо обаче не бяха поканени представители на Главното мюфтийство? За пресечните точки на религия, тероризъм и политика чуйте мненията на проф. Хайел Алдауд от Йорданския университет в Аман, Камил Хабиб, от Ливанския университет в Бейрут, проф. Ахмед Мусалли, от Американския унивеситет в  Бейрут, проф. Фаузи Алалуи от Университета „Ал Зейтун”-Тунис, д-р Мохд Абуаси, директор на Центъра за Близкоизточни  изследвания и Славчо Велков – експерт по национална сигурност и тероризъм.
  • „В началото бе словото” – Първо национално четене на Библията в София, при това без прекъсване и на открито. Разговор в навечерието на инициативата с двама от организаторите й – пастор Анатоли Еленков и Илия Лингорски.
  • За вярата и себеотдаването, за духовната атмосфера в люлката на православието, която винаги вдъхновява – художникът Петър Марангозов за своята изложба-дарение с картини и акварели от Света гора – Атон.     

Вашите мнения по темите и въпросите към събеседниците ни очакваме предварително чрез страницата ни във Фейсбук „Вяра и общество“, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването ни, директно в ефир Ви очакваме на телефони  02 9 444 999 и 02 814 2342, но ви умоляваме въпросите ви да бъдат кратки и ясно формулирани. 

Гледайте ни, очакваме Ви и тази събота – както обикновено от 17.00 часа.

Екипът на „Вяра и общество“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...