Изборите за нов Врачански митрополит ще могат да се проследят на живо по интернет



Изборите за нов Врачански митрополит ще могат да се наблюдават на живо в интернет – на официалната страница на Българската православна църква и Св. Синод във facebook, както и в youtube – „Врачанска Митрополия”.

Изборният ден ще започне в неделната утрин на 5 март със св. Литургия, в която ще вземат участие свещенослужители от епархията, начело с наместника на овакантения митрополитски престол Старозагорския митрополит Киприян.

След богослужението и съборна молитва към Бога, излъчените от овдовялата епархия 24 избиратели – по трима духовници и трима миряни от всяка от четирите духовни околии на епархията – ще се оттеглят в сградата на Врачанската св. митрополия и ще пристъпят към избора.

Припомняме, че в листата на кандидатите са включени епископите: Месемврийски епископ Яков, Велички епископ Сионий, Драговитийски епископ Даниил, Главиницки епископ Йоан, Браницки епископ Григорий, Белоградчишки епископ Поликарп, Агатополски епископ Йеротей и Мелнишки епископ Герасим.

За проведения във Враца епархийски избор ще бъде съставен протокол с подписите на епархийските избиратели, който ще бъде внесен по надлежния ред в Светия Синод за разглеждане. Ако на заседанието си на 11 март Св. Синод счете избора за валиден и проведен по надлежния ред, на 12 март, неделя, ще се състои и Каноническият избор, при който от тези двама епископи, избрани от епархийските избиратели, митрополитите от Св. Синод начело със Светейшия патриарх Неофит ще изберат и утвърдят новия Врачански митрополит.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...