Избран е новият Доростолски митрополит



Константийски епископ Яков, новият Доростолски митрополит

Днес Светият синод на БПЦ избра за нов Доростолски митрополит Константийския епископ Яков, досегашен викарий на Пловдивския митрополит Николай.

Негово светейшество патриарх Неофит отправи днес приветствие към новоизбрания Доростолски митрополит Яков, в което каза, че следвайки определенията от Устава на нашата Света Българска православна църква – Българска Патриаршия, по Божията и народна воля, и с мнозинството от гласовете на митрополитите от Светия синод, от днес епископ Яков е канонично избран архиерей на Светата и богохранима Доростолска епархия, и е член на Светия синод.

„На древния и високо прославен в църковната ни история Доростолски архиерейски престол наследявате славни предшественици, оставили трайна диря в историята на Православната ни църква, които ще бъдат Ваши неизменни образци в предстоящото Ви митрополитско служение, но вярваме, че преди всичко ще се ръководите от онзи вечен и неизменен образец на пастирството в Църквата, оставен ни от Самия наш Господ Иисус Христос и от който са се ръководили както Неговите Свети апостоли, така и всички изрядни отци, учители и пастири в двухилядолетната мъченическа история на Църквата, „която Той си придоби със Своята кръв“ (Деян 20:28), каза българският патриарх.

Негово светейшество отбеляза, че свещеноначалието, клирът и Божият народ на Светата ни Църква познават новия Доростолски митрополит като добър духовник и църковностроител, който с много усърдие и ревност по Божието дело е изпълнявал възложените му послушания и служения, и е отдавал своите сили и таланти за доброто и благопреуспяването на Светата ни Църква. Вярваме, че и като митрополит на Доростолската епархия, няма да жалите сили и способности, но с Божията помощ и по молитвите на Божията майка и на всички наши небесни застъпници, ще продължите да работите с радост и христоподражателна ревност на Божията нива – в изпълнение на нашата обща апостолска, духовно-просветителска мисия сред богодарувания ни народ, в изграждането на Църквата, която е „стълб и крепило на истината“, каза патриарх Неофит на новоизбрания митрополит Яков.

Българският патриарх пожела на новия митрополит на БПЦ в „архипастирска си дейност всякога да се радва на любовта и всеотдайната помощ на клира, монашеството и миряните в богохранимата Доростолска епархия“.

Новият доростолски митрополит е роден на 7 март 1971 г. в София, България, със светското име Росен Стоичков Дончев. През 1989 година завършва средно образование и започва да учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария. В 1990 година постъпва в Софийската духовна академия, със статут на факултет на Софийския университет през 1992 година. Като студент е духовно чедо на митрополит Натанаил Неврокопски и в словото си при ръкополагането си изтъкна: „Благодарен съм на Бога, че от младини имах възможност да се уча от велики духовници като блаженопочившите патриарх Максим, митрополит Натанаил, митрополит Геласий, които ми помогнаха да тръгна по пътя на вярата и да намеря пристана в моя живот, а именно монашеското житие и служение Богу“.

Години наред Росен Дончев се грижи за Кутугерската обител „Свети Йоаким Осоговски“ и полага големи старания за възобновяването на храма. Впоследствие обаче я напуска, поканен от митрополит Николай Пловдивски да ръководи Баткунската света обител край село Паталеница, Пазарджишко, където и постъпва в 2007 година. На 9 октомври същата година е замонашен от духовния му баща митрополит Николай с името Яков. На същия ден е назначен и за игумен на манастира. На 23 декември 2007 година е ръкоположен за йеродякон, а на 26 декември 2007 година за йеромонах от митрополит Николай. От 2010 година до 2012 година е епархийски съветник на Пловдивската митрополия. На 18 март 2012 година е възведен в архимандритско достойнство и е назначен за секретар на Пазарджишката духовна околия. През 2013 година митрополит Николай го назначава за архиерейски наместник на Пазарджишката духовна околия. В 2013 година е епархийски избирател от Пловдивската митрополия на Патриаршеския избирателен църковен събор.

На 14 декември 2016 година Светият синод на Българската православна църква в пълен състав единодушно решава архимандрит Яков да бъде наречен за Константийски епископ и след хиротонията си да стане втори викарий на Пловдивския митрополит. На 20 декември 2016 година, в пазарджишкия храм „Успение Богородично“ е хиротонисан и назначен за втори викарий на Пловдивския митрополит, която длъжност изпълняваше досега.

Източник: БТА; Българска патриаршия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...