Избраха двамата кандидати за Врачански митрополит



На днешата Неделя на Православието се състояха епархийските избори за нов Врачански митрополит. Три тура бяха необходими на епархийските избиратели, за да излъчат двама от предложените им от Светия Синод достойни епископи, се съобщава в официалния сайт на Св. Синод. Изискваните от църковния устав повече от половината от гласовете на избирателите получиха Браницкият епископ Григорий и Агатополският епископ Йеротей.

Браницкият епископ Григорий събра 18 гласа, а Агатополският епископ Йеротей – 14 гласа.

Гласуваха 23 избиратели от 24-те – по трима свещенослужители и трима миряни от всяка от четирите духовни околии в епархията: Врачанска духовна околия, Бялослатинска духовна околия, Оряховска духовна околия, Мездренска духовна околия.

При третия тур останалите гласове бяха разпределени както следва: Драговитийски епископ Даниил – 4, Белоградчишки епископ Поликарп – 1, Мелнишки епископ Герасим – 4, Месемврийски епископ Яков – 0, Велички епископ Сионий – 0, Главиницки епископ Йоан – 0.

Ето и биографиите на двамата кандидати…

Браницкият епископ Григорий (Красимир Маринов Цветков) е роден на 19.09.1970 г. в Ботевград. Средното си образование придобива в Природоматематическата гимназия в града. През 1995 г. завършва двугодишния паралелен курс на Духовната семинария „Св. Йоан Рилски” в София.

Приема монашески постриг на 17.11.1996 г. в Хаджидимовския манастир ”Св. Георги” от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през следващата година – за йеромонах. Възведен е в архимандритско достойнство на 21.12.1998 г.

През 1999 г. се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет „Каподистрия“.

От 01.11.2007 г. е назначен за протосингел на Софийска митрополия.

По решение на Св. Синод на 29.10.2010 г. е хиротонисан за епископ с титлата Браницки в Троянската св. обител „Успение Богородично“ и е определен за втори викарен епископ на Софийския митрополит.

По решение на Св. Синод от 08.02.2011 г. е назначен за игумен на Троянския манастир. По решение на Св. Синод от 30.04.2014 г. е освободен от длъжността игумен на Троянския манастир и от 01.05.2014 г. е назначен за викарий на Софийския митрополит, която длъжност изпълнява и до днес.

Агатополският епископ Йеротей (Ивайло Станиславов Косаков) е роден на 01.02.1977 година във Велико Търново. Завършил е паралелния курс на СДС „Св. Йоан Рилски“ през 2003 г. Преди пострижението си е послушник в манастира “Св. вмчк Георги”, гр. Поморие. Постриган е за монах на 22.12.2003 г. от Сливенския митрополит Йоаникий и е зачислен към братството на манастира “Св. вмчк Георги“, гр. Поморие. Духовен старец тогава му е архимандрит Теодосий от Поморийския манастир.

Ръкоположен е за йеродякон на 11.05.2004 г. в храм “Св. св. Кирил и Методий“, гр. Бургас, а за йеромонах на 16.05.2004 г. в храм “Св. Богородица”, гр. Несебър, от Сливенския митрополит Йоаникий. Назначен е за ефимерий в манастира “Св. вмчк Георги”, гр. Поморие, от 17.05.2004 г.

От 01.01.2005 г. е назначен за игумен на манастира “Св. вмчк Георги”, гр. Поморие. Отличен е с офикия архимандрит на 06.05.2008 г. от Сливенския митрополит Йоаникий.

Завършва катедра „Теология” при Шуменския университет ”Епископ Константин Преславски” през 2010 г. със степен ”магистър”. Понастоящем е докторант по църковна история в същата катедра.

По решение на Св. Синод на 01.10.2014 г. е хиротонисан за епископ с титлата Агатополски в храм „Успение Богородично“, гр. Сливен, и назначен за викарий на Сливенския митрополит, която длъжност изпълнява и до днес.

На 11 март е насрочено заседание на Св. Синод на БПЦ на което ще се разгледа документацията от проведения избор и ще се изслуша доклада на наместника на Врачанска епархия Старозагорски митрополит Киприян, на когото Св. Синод възложи организацията и провеждането на избора и управлението на епархията до встъпването в длъжност на новия Врачански митрополит.

Уставът на БПЦ предвижда на заседанието да се разгледат и евентуално постъпи жалби от участниците в избора. В случай, че Светия Синод счете избора за изряден, на 12 март ще се проведе каноничен избор, при който митрополитите от Светия Синод, начело с патриарх Неофит, ще изберат един от двамата кандидати и ще го утвърдят окончателно за Врачански митрополит.

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...