Известният гръцки църковен певец архим. Никодимос Каварнос ще изнесе концерт във Варна



Известният гръцки духовник и църковен певец архим. Никодимос Каварнос пристига за концерт във Варна. Това е първо негово гостуване в България. Събитието ще бъде на 17 юни (неделя) от 18 ч. във варненския храм „Св. Атанасий“, а входът е свободен. Организатори са Варненската и Великопреславска света митрополия и църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий” .

Концертът с изпълнения на византийска църковна музика се провежда с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и е част от проявите, свързани с отбелязването на 1800-годишнината на църквата „Св. Атанасий” във Варна. В концерта участие ще вземе и църковният хор при едноименния храм под диригентството на Евгения Григорова.

Архимандрит Никодимос Каварнос (в света – Панайотис) е роден в гр. Митилини на остров Лесбос, където израства и завършва средното си образование. По-късно продължава образованието си в Атина като се дипломира в Атинското висше духовно училище и завършва Богословския факултет на Националния университет „Й. Каподистрия“ в Атина. След това продължава следването си в Технологичния институт на Йонийските острови (Ликсури, о. Кефалония) по специалността „Звукотехника и музикални инструменти“. Придобитите познания му помогнали да бъде приет в частно училище и да усъвършенства уменията си за следваща си работа в телевизията в областта на звукорежисурата. Като асистент режисьор Каварнос участва в подготовката на различни предавания на престижни частни телевизионни канали в Гърция.

Архимандрит Никодимос Каварнос е ярък пример и изключителен случай за това, как млад човек и много млад клирик, използвайки таланта, получените знания и умения ги посвещава в интерес на Православната църква, получава признание като един от най-добрите църковни певци и става професор по византийска музика. Изучавайки византийска музика при различни известни в църковните среди специалисти, Никодимос Каварнос получава диплома с отличие в тази област. Той използва познанията си, служейки като клирик в православните църкви на Митилини и Атина, а по-късно става клирик в Атинската архиепископия. През последните 10 години Никодимос Каварнос неведнъж участва в концерти на православна музика, както в Гърция, така и извън нейните предели (Турция, Сърбия, Черна гора, Румъния, Италия, Испания, Ливан и др). Занимава се и с преподаване на солово и хорово византийско пеене. Никодимос Каварнос е ръкоположен за дякон на 24 януари 2009 година, за презвитер – на 2 февруари 2009 година и в същия ден е възведен в архимандритско достойнство.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...