Изградиха параклис върху древна черква



Параклис е изграден сред основите на раннохристиянска черква. Православното светилище е застроено в южната част на римския гр. Состра. Античното селище никне бавно и полека от двете страни на жп линията Ловеч – Троян, до сегашното с. Ломец. То е основано с името Состра през 147 г., в годините на римския император Антоний Пий, а в края на 5 век пък бива заличено окончателно от хуните.

От 4 лета насам археологически експедиции начело с д-р Иван Христов от Националния исторически музей (НИМ) го отвоюват педя по педя от долината на р. Осъм и надграждат руините му. Тези дни лично шефът на НИМ проф. Божидар Димитров нагледа какво, как и докъде е свършил отговорният му експерт от началото на т.г. По-късно двамата дадоха отчет пред кмета на Троян инж. Дилян Енкин.


Археологът Иван Христов от НИМ дава отчет на шефа си проф. Божидар Димитров за свършената работа в Состра т.г.

"Состра заслужава да бъде вписана в книгата на Гинес още сега. Тя е уникална. Никъде по света няма римска крепост, която да се разделя от жп линия и да е на петдесетина метра от главен асфалтиран път. В нея може влакът да спира и туристите да попадат направо от вагона сред един възроден античен свят. Това я прави бисер за културно-историческия туризъм у нас", заяви пред наш екип проф. Димитров.

Според него възкресението на Состра било възможно единствено поради общите усилия на НИМ и тримата му партньори от Троян – общината, Ротари клуб и Музея на занаятите. "Толкова ползотворно разбирателство между четири институции, каквото е нашето, може да се срещне изключително рядко в България днес. Благодарение на него е уредена както по-нататъшната съдба на находките, така и реставрацията, и консервацията на обекта", добави проф. Димитров.

По думите на д-р Иван Христов, от първата археологическа "копка" до днес от някогашният град на 17 римски мили южно от Ловеч (б.а.- 1 римска миля = 1482 м) били проучени: голяма крепост, цивилни селища, занаятчийски квартал, некрополи, пътища и по-малки улици. За тази година от 3 януари до края на октомври в Состра били инвестирани над 100 хиляди лева, от тях по 50 хиляди осигурили НИМ и община Троян. Средствата били вложени основно за: градеж на инфраструктура и на нов параклис върху руините на една от най-старите родни раннохристиянски църкви в местността Герговата черква; за купуването и отчуждаването на имоти; за разкриването на римски мавзолей, който през 1979 г. д-р Георги Китов проучил, а после засипал. Парите осигурили до 25 нови работни места, част от тях заели семейства от с. Ломец.

Тазгодишната работа по един от най-старите в Долна Мизия военен древноримски град ще трае до падането на снега. За 2008 г. на д-р Христов му трябвали нови 200 хил.лв., за да се разкрият отвсякъде всички стени и да се подобри инфообозначението в комплекса.


Крепостта Состра. Според отговорни родни археолози тя е сред малкото новоокрити у нас паметници, които заради богатите си културни пластове, не се нуждаят да им се притуря история, както е при Перперикон.

"Ще възстановим крепостните кули на височина до 12 м, а стените – около 10 м. Не знам кога, но ще стане. Честно казано, преди година изобщо не го вярвах, сега обаче – да!", призна археологът от НИМ.

© Снимки – Милен Нанков

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...