Изграждат нов православен храм в град Септември



Фокус

Почти пред приключване е строежът на новия храм в град Септември, съобщи кметът на общината инж. Томи Стойчев. Изграждането на храм "Свети цар Борис – Михаил" е в последна фаза.

В момента се работи по купола и камбанарията. Средствата се набират чрез благотворителна кампания, в която са се включили различни държавни учреждения, търговски фирми, местни бизнесмени и граждани. Един от най-големите и редовни дарители е именно кметът Томи Стойчев, който вече втори мандат отказва да получава заплата, като голяма част от нея дарява точно за изграждането на православния храм, намиращ се съвсем близо до сградата на местната администрация. Според него, за да се построи един храм, трябва да отговаря на определени изисквания. Непрекъснато упражнявам контрол върху работата по строителството и правилното усвояване на средствата. Всичко се изпълнява точно по проекта. Немалко са спонсорите, които ни помагат и се надявам, че до края на тази година ще финализираме този голям проект, защото септемврийци имат нужда от такава църква, подчерта инж. Стойчев.
Една от главните причини да се започне изграждането на нова църква в Септември е, че единственият местен храм "Свети Харалампий" е построен преди Освобождението на България от османско робство и е вече на 137 години. По време на големи християнски празници този храм не може да побере православните от целия град. Не на последно място е фактът, че градът се разраства и старият храм остана в покрайнините му. Идеята за изграждане на нов храм се зароди през 1994 г., когато бе образувано Църковно настоятелство и се откри втора енория с благословението на покойния вече пловдивски митрополит Арсений. Първата копка на храма бе направена през 1998 г., но поради липса на финансови средства вследствие безработицата и слабата икономика на общината, строежът бе замразен.
С помощта и финансова субсидия от Пловдивска митрополия сторежът бе възобновен през ноември 2003 година. През годините той вървеше трудно, поради недостиг на достатъчно средства.
Храмът е кръстокуполна трикорабна базилика, с обща площ 300 кв. м. В притвора са разположени помещения за продажба на свещи, канцелария и отделение за ритеала на Светото Кръщение. На нивото на хорбалкона има стаи за репетиция на църковния хор и канцелария. Под храмът има крипта с площ 300 кв. м., в която е предвиден да се създаде и работи просветен Енорийски център. Височината на купола е 13 метра. Камбанарията е долепена до храма с височина 18 метра, с пет камбани от 40 кг до 280 кг. Храмът е разположен в двор с площ 2.4 дка.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...