Изданието „Златна книга. Икони от България ІХ-ХІХ в.“ ще бъде представено в Криптата



Zlatna_kniga_ikoniНа 24 ноември от 19 ч. в Криптата на патриаршеската катедрала „Св. Климент Охридски“ ще бъде представено изданието „Златна книга. Икони от България ІХ-ХІХ в.“ (издателство „Методиеви книги“) Събитието е по инициатива на Музея за християнско изкуство и е част от честванията, посветени на 1100 години от успението на свети Климент Охридски.

Автор на книгата е доц. д-р Ралица Русева, научен рецензент е проф. Елка Бакалова, а фотограф – Николай Трейман. Книгата ще бъде представена от акад. Васил Гюзелев. Хор „Средец“ ще изпълни църковни песнопения.

В книгата са включени 100 икони, основна част от които са в експозицията на Музея за християнско изкуство. Останалите, сред които известната керамична икона на св. Теодор от Преслав, Погановската икона, мозаечната икона на Св. Богородица Одигитрия, могат да бъдат видяни в НАИМ при БАН, НИМ и в други музеи.

Чрез представените икони се проследява цялостното развитието на църковната живопис в България от ІХ до ХІХ в. Някои от тях са непознати дори за специалистите, други се публикуват за първи път в техния автентичен вид и с уточнено авторство, произход и датиране след дългогодишна реставрация в лабораториите на НГ, НИМ и НАИМ. Изданието се отличава с изключително полиграфско качество, като е използван иновативен метод на печат. Книгата има много научни приноси. Предназначена е както за професионалисти, така и за широк кръг читатели, любители на църковното изкуство и библиофили.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...