Издателство „Омофор“ ви очаква в Пловдив с нови заглавия и отстъпки на „Алея на книгата“ 2021 г.



Тази година, в дните, когато лятото вече смело заявява своето присъствие, красивият Пловдив отново ще бъде домакин на най-значителното книжно събитие в България.

От 14 до 20 юни издателство „Омофор“ ще очаква своите читатели на площад „Централен“ в града. Екипът на издателството и този път е подготвил специално за вас нови издания и отстъпки.

 

 

 

 

В шатра №16 ценителите на сериозната богословска литература ще разлистят преди всички второто издание на книгата на проф. Димитър Попмаринов – „Синът човешки. Образът в книга Даниил и междузаветната неканонична и апокрифна литература“. Основните цели, на които отговаря това задълбочено изследване са: да се изяснят, доколкото е възможно, различните тези относно значението на термина; да се изложат систематизирано различните виждания и хипотези относно произхода на образа в каноничната, неканоничната и апокрифната литература; да им бъде направен критичен анализ с оглед на православната историческа традиция и учение; и не на последно място – да се посочи значението на образа както в библейски, така и в богословски план.

На щанда на издателството ви очаква и „Подвигът на богопознанието. Писма от Атон“ – преведената за първи път на български език кореспонденция между св. Софроний (Сахаров) и Дейвид Балфур, римокатолически монах, който приема православието през 1932 г. В жертвената си готовност да помогне на своя събрат, измъчван от рационалистични недоумения в търсенето на истинското богопознание, отец Софроний е принуден да разкрие пътя на своето огнено покаяние, заради което неведнъж е удостоен с Божии посещения. Писмата до Дейвид Балфур са най-ранното от духовните писания на отец Софроний. Самият той описва състоянието си тогава така: „Цялото мое битие се съсредоточаваше в търсенето на изход от тесните граници на времето и пространството“ към познанието на Вечното и Абсолютното.

Почитателите на стойностната християнска литература ще имат възможност да закупят с отстъпка и едно от последните заглавия в каталога на „Омофор“, неголяма по размер, но огромна по смисъл и послание книга, с която издателството изключително се гордее – „Добрият старец Гавриил“ от Константин Церцвадзе. На страниците на книгата, онези, които са били благословени с възможността да се докоснат до преподобния Гавриил, разказват за юродивия старец, който и днес продължава да подкрепя хората във вярата, да вселява в сърцата им любов. Той незримо, а понякога и видимо, присъства сред вярващите, независимо от вероизповеданието им, но най-вече сред простодушните хора, които тръгват по трънливия, но и спасителен път, наречен православие. В изданието е включен и акатист, чийто автор е йерей Арчил Миндиашвили, духовно чедо на стареца.

Само при нас ще намерите и една от най-дискутираните книги в областта на богословието, изключителната творба на американския православен философ, богослов и писател Дейвид Бентли Харт – „Атеистичните делюзии. Християнската революция и нейните модерни врагове“. Книгата разглежда исторически и съвременни опити за принизяване на християнството, за изопачаване на неговия смисъл и значение. В контекста на една популярна в последните години книга с такава насоченост, „Делюзията Бог“ на Ричард Докинс, Дейвид Бентли Харт предлага отговор от името на вярващите интелигентни хора, в който баналните и логически неиздържани аргументи срещу вярата са опровергани с убедителна лекота. Но книгата е нещо много повече – тя предизвиква най-вече „новите атеисти“, проповядващи привидно задълбочено едно „евангелие на неверието“. През  2011 г. книгата е отличена с наградата “Майкъл Рамси” в раздел Теология и е връчена на Дейвид Б. Харт от архиепископа на Кентърбъри Роуан Уилямс.

Ще ви посрещнем и с нов тираж на едно от най-търсените заглавия от каталога на издателството – „До изгонените от Рая. Мисионерски писма“ на св. Николай Велимирович.

На книжното изложение, всеки ден от 10 до 20 ч. ще можете да закупите с отстъпка сборника със статии „Иконата в съвременния свят“; четвъртото, преработено и допълнено издание на „Между вярата и разума. Първи въпроси“ от проф. Димитър Попмаринов; „Солта на земята“ от свещ. Павел Флоренски – завладяващ разказ за живота на стареца от Гетсиманския скит йеромонах авва Исидор; „Господар и ратай“ на Лев Н. Толстой; „Детски писма  до Бога“… и още много други ценни издания, станали любими на поколения търсещи стойностна православна  литература.

„Алея на книгата Пловдив“ 2021 г. ще започне след броени дни.

От 14 до 20 юни, площад „Централен“, шатра №16, всеки ден от 10 до 20 ч.

Очакваме ви!

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...