Издателство „Омофор“ ви очаква с нови заглавия на Пролетния базар на книгата 2021



Повече лятно, но с поглед към пролетта, най-голямото и най-обичано книжно събитие в България отново ще се проведе – след броени дни. На открито, пред НДК, Пролетният базар на книгата ще започне на 31 май и ще продължи до 6 юни.

Екипът на издателство „Омофор“ отново е подготвил за своите читатели качествени нови издания и подобаващи намаления.

Издателството ще представи на вашето внимание една от най-дискутираните книги в областта на богословието, изключителната творба на американския православен философ, богослов и писател Дейвид Бентли Харт – „Атеистичните делюзии. Християнската революция и нейните модерни врагове“.

Книгата разглежда исторически и съвременни опити за принизяване на християнството, за изопачаване на неговия смисъл и значение. В контекста на една популярна в последните години книга с такава насоченост, „Делюзията Бог“ на Ричард Докинс, Дейвид Бентли Харт предлага отговор от името на вярващите интелигентни хора, в който баналните и логически неиздържани аргументи срещу вярата са опровергани с убедителна лекота. Но книгата е нещо много повече – тя предизвиква най-вече „новите атеисти“, проповядващи привидно задълбочено едно „евангелие на неверието“. През  2011 г. книгата е отличена с наградата “Майкъл Рамси” в раздел Теология и е връчена на Дейвид Б. Харт от архиепископа на Кентърбъри Роуан Уилямс.

Почитателите на стойностната християнска литература ще имат възможност да закупят с отстъпка и едно от последните заглавия в каталога на „Омофор“, неголяма по размер, но огромна по смисъл и послание книга, с която издателството изключително се гордее – „Добрият старец Гавриил“ от Константин Церцвадзе.

На страниците на книгата, онези, които са били благословени с възможността да се докоснат до преподобния Гавриил, разказват за юродивия старец, който и днес продължава да подкрепя хората във вярата, да вселява в сърцата им любов. Той незримо, а понякога и видимо, присъства сред вярващите, независимо от вероизповеданието им, но най-вече сред простодушните хора, които тръгват по трънливия, но и спасителен път, наречен православие. В изданието е включен и акатист, чийто автор е йерей Арчил Миндиашвили, духовно чедо на стареца.

От 2.06. (сряда) до края на изложението, на щанда на „Омофор“ ще можете за първи път, преди да бъде разпространено в книжарниците, да отгърнете най-новото издание от каталога на издателството – „Подвигът на богопознанието. Писма от Атон (до Д. Балфур)“. Сборникът се издава за първи път на български език и съдържа част от кореспонденцията на архимандрит Софроний (Сахаров) с Дейвид Балфур, англичанин и римокатолически монах, който приема православието през 1932 г. В жертвената си готовност да помогне на своя събрат, измъчван от рационалистични недоумения в търсенето на истинското богопознание, отец Софроний е принуден да разкрие пътя на своето огнено покаяние, заради което неведнъж е удостоен с Божии посещения. Писмата засягат предимно аскетически теми: послушанието, духовния плач, умно-сърдечната молитва, безмълвието и др., но също така и конкретни същностни разлики между истината на Православната църква и някои западни интелектуални течения.

Изтателство „Омофор“ ви очаква пред НДК, шатра 50, от 31 май до 6 юни, всеки ден от 10 до 20 ч.

Обновения каталог на издателство „Омофор“ можете да разгледате тук: Каталог Омофор 2021

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...