Издигат отец Саръев за кмет на Кърджали?


Източник: БГ Фактор

Лидерите на ГЕРБ и "Атака" Бойко Борисов и Волен Сидеров обмислят обединение за издигане на кандидатурата на отец Боян Саръев за кмет на Кърджали. Това съобщи отец Саръев вчера.

Лидерите на двете партии са обсъждали този вариант, каза и местната водачка на "Атака" Камелия Колчева.

"С цената на компромиси трябва да се обединим около име, което да получи подкрепата на хората и политическите партии. Консенсус трябва да бъде постигнат, иначе Кърджали загива, районът се обезбългарява", подчерта Колчева. Областната координаторка на ГЕРБ инж. Цвета Караянчева обаче коментира, че е рано да се говори за конкретни личности, тъй като се обсъждат различни варианти. По думите й все още няма окончателно решение.

През последните седмици десетки бизнесмени и граждани се стичат в храма "Успение Богородично", където служи отец Боян.

"Идват и ме убеждават да се кандидатирам. Казват, че нямат вяра в инициативния комитет "За Кърджали", който се афишира като граждански", заяви свещеникът. Според него ако общината отново падне в ръцете на ДПС, българите ще се изнесат до крак. След всеки управленски мандат на Доган, населението там се стопява с 5-10%.

"До тук се стигна единствено заради тоталния монопол на ДПС в Източните Родопи. Кърджали по някакъв начин трябва да бъде защитен от политиката на тази партия", коментира Саръев.
Свещеникът е откровено мразен от ДПС, тъй като в началото на 90-те години правеше масови кръщенета на българо-мохамедани и ги въвеждаше в лоното на Христа.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

4 Отговори

  1. toshev2006 каза:

    Поговорката ясно казва:Всяка жаба да си знае гьола! В този смисъл попрището на духовника е духовната нива, а не социалната. Обаче, като се сещам, как след освобождението от османско иго, митрополитите Симеон-Варненски и Климент-Търновски са влезли в политиката на изграждаща се България, то изглежда и сега е време духовниците /поане онези, които со си изградили добър имидж сред народа/, да седнат зад кормилото на държавното управление, пък макар и на местно ниво. Така според поговорката и попът и кмета ще са едно, и ще минат / за по-икономично/ с една заплата.
    Докъде я докарахме….

  2. Idiot каза:

    Доколкото си спомням, има такова правило, че духовник не може да влезе в структури на светската власт, а ако не желае да се откаже – да се низвергне.
    Според моите скромни познания по история на България, председател на Учредителното народно събрание е бил човек с епископски сан. toshev2006 спомена и за още двама по-горе. В по-ново време, такъв пример са тогавашният Неврокопски митрополит Пимен и отец Стефан Стефанов от Русе. Всички без последния са починали като монаси и епископи. Отец Стефан Стефанов е още свещеник в Русе (Господ здраве да му дава). Тъй че, прецеденти има.

  3. faf каза:

    ДА ВИ ПОПРАВЯ НЕ ПИМЕН А ПАНКРАТИЙ

  4. faf каза:

    ДА ВИ ПОПРАВЯ НЕ ПИМЕН А ПАНКРАТИЙ