Издигат паметник на свети княз Борис I в Плиска



Източник: Дневник

В Плиска ще бъде издигнат 11-метров мраморен монумент на Свети княз Борис I по повод 1100-годишнината от смъртта му, предаде БТА, цитирайки кмета на Плиска Христо Илиев.

Паметникът ще бъде открит на 2 май, когато ще бъде чествана годишнината от успението на княза-покръстител.
Президентът Георги Първанов е приел поканата да участва в тържествата в Плиска и да открие паметника, съобщи заместник-областният управител на Шумен Николай Николов, който е член на инициативния комитет по организиране на честванията.

Паметникът на княз Борис е дело на творчески екип от скулптора проф. Борис Кондов, арх. Димитър Кръстев и конструктора Иванка Димова. Вече са издигнати около 2 метра от мраморния монумент, очаква се паметникът да бъде готов до 20 април, каза кметът на Плиска.

Пространството в центъра на града, където се изгражда паметникът, ще бъде оформено по програма "Красива България" по проект за 120 000 лв.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...