Излезе българско-английски речник на църковните термини



„Българско-английски речник на църковните термини“ – ИК Омофор, второ допълнено и преработено издание

Речникът обхваща основната догматическа и литургическа терминология на Православната църква, както и термини от областта на християнската етика, каноничното право, църковната история, архитектура, изкуство и химнография. Включени са също термини от аскетическата православна традиция, агиографски термини, имена на църковни празници, титулуване на клира и др. Речникът улеснява практическото използване на застъпената лексика в естествено звучаща английска реч. Съдържа и понятия, специфични за римокатолицизма и протестантизма, а също и някои религиозни и философски понятия.

Предназначен е за преводачи, специалисти в областта на богословието и за всички, които желаят да използват коректно православната богословска терминология и църковна лексика при устно или писмено общуване с англоезични събеседници. Съставителите на речника Божидар Питев и Диана Питева са преводачи на православна богословска литература и преподаватели по английски език във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Рецензенти на книгата са доц. д-р Димитър Попмаринов и доц. д-р Свилен Станчев. Редактор е доц. д-р Мариян Стоядинов. Консултант относно термини от областта на християнското изкуство и архитектура е гл. ас. Тодор Енчев, а в областта на християнска философия и антропология – доц. д-р Свилен Тутеков.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...