Излезе дългоочакваният фотоалбум „Цветовете на Православието. България“



В днешния ден екипът на Православие.БГ изпитахме особена радост и вълнение, когато за първи път взехме в ръцете си новия фотоалбум „Цветовете на Православието. България“.

Дългоочакваният и наистина изключителен албум, посветен на Православието в България – издание на известния сайт Ортфото и Издателството на Полската православна църква, вече е факт. Той е е шестият в поредицата албуми, представящи разнообразието на Православието по света. В поредицата дотук са излизали издания с фотографии, посветени на Православието в Полша, Русия, Сърбия, Грузия и Румъния.

В албума участват почти 30 български фотографи с над 150 снимки, които разкриват многообразието на Православната духовност из българските земи.

Сред снимките, включени в албума, са и наградените във фотоконкурса на Ортфото с партньорството на фондация „Покров Богородичен“, който се проведе това лято в България. Те са на отличените фотографи: Веселина Велчева (носител на Голямата награда), Стефка Борисова (нейна е и снимката, избрана за корицата на албума), Василий Гецов, Минко Чернев, Иван Шишиев, Денислав Стойчев, Борис Борисов, Боян Йорданов, Лилия Филипова и др.

Изданието започва с встъпителни думи на митрополита на Варшава и цяла Полша Сава, в които се казва: „Църквата в България има многовековни традиции, а българският народ е покръстен и приема православната вяра първи сред всички славянски народи… Албумът представя богатото духовно и материално наследство на Православието в България, показва постиженията на сакралната архитектура и интериора на българските църкви, разкрива красотата на българската земя. Това обаче е само статичната страна на това издание. Настоящият албум се характеризира също така с известен динамизъм, свързан със запечатаните на снимките хора и ситуациите, в които са заснети. В изданието са представени също църковните свещенодействия и литургичният живот на българското Православие…“.

Консултанти от българска страна са Стефка Борисова, Георги Минчев, Александър Наумов и проф. Иван Желев. Издателите изказват благодарности за подкрепата при издаването на албума на почетния консул на България в Бялисток Витолд Карчевски.

Новият фотоалбум „Цветовете на Православието. България“ може да намерите на щанд 424 на издателство „Омофор“ на Панаира на книгата в НДК до 17 декември.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...