Излезе новата книга на проф. Калин Янакиев „Бог е с нас“



На книжния пазар вече е новата книга на проф. дфн Калин Янакиев „Бог е с нас“ (изд. „Semantica”), съдържаща 30 есета, посветени на християнската празничност и делничност.

В книгата читателят ще открие топли, пропити от богословието на любовта и прошката, слова и размисли – за радостта като естествено състояние на християнското сърце в благодатното посрещане на „единствено истински Новото под слънцето“ в Рождественската нощ или в разтърсващото цялото ни същество ликуване на Пасха; за истинското смирение в образите на жените мироносици или в историята за „куцичкия“ монах; за детското предчувствие за чудото; за семето на Петдесетница, което и днес (както ще бъде до края на дните) дава скъпоценните си плодове насред „бетонните „Вавилони“ на съвремието и др.

В предговора писателят Деян Енев говори за авторовите мисли, споделени в книгата, като за „изразени по кристалнопоетичен начин прозрения, осигуряващи здрав и надежден съсъд за най-важното – автентичния християнски дух, тържествуващ в първенството на любовта, а не на осъждането“. И продължава:

„Тази книга осветява кътчета от нашия религиозен живот, неосветявани досега, поставя въпроси, за които изобщо не сме се досещали или не сме посмявали даже да зададем и дава отговори, изумяващи с „многохлебието си, съзира и ни води към нови и нови хребети на евангелската история… Не знам дали тази тези трийсет текста от „Бог е с нас“ ще засилят християнската ви „ревност“, но със сигурност дълго ще ви служат като точен „компас“ във вярата, защото от страниците на тази книга ще се убедите за сетен път, че Христос идва не при тези, които „са се заели да спасяват Спасителя“. А при онези, другите – грешниците. Които „нямат нито сили, нито самочувствие да спасяват „Спасителя“. И тъкмо „затова им е оставен само един дял – да бъдат спасени от Него“.

Проф. дфн Калин Янакиев е преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, член на Международното общество за изследвания на философия (SIEPM). Автор е на книгите: Древногръцката култура – проблеми на философията и митологията; Религиозно-философски размишления; Философски опити върху самотата и надеждата; Христовата жертва, Евхаристията и Църквата, Историята и нейните “апокалипсиси” и много други, както и на много студии и статии в областта на православната духовност, философията и средновековната история. От 2015 г. е постриган за иподякон на БПЦ.

 

Книгата „Бог е с нас“ можете да поръчате оттук >>>

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...