Излезе от печат книгата „Православие и Благовестие през XXI век“



Този месец от печат излезе нова книга, посветена на мисията на Църквата в съвременния свят, със заглавие „Православие и Благовестие през ХХІ век“, съобщава официалният сайт на Русенската света митрополия. Автор на книгата е гръцкият богослов Димитриос Керамидас, а преводът на българското издание е на Златина Каравълчева.

Изданието е на Русенската света митрополия и фондация „Двери“. Книгата се издава по инициатива и с подкрепата на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и е част от усилията на архиерея за възраждане на мисионерската дейност на Българската православна църква.

В предговора към българското издание митрополит Наум пише: „Книгата, която днес държите в ръцете си, и която избрахме да се преведе и подготви за православния български читател, описва богословските принципи на мисионерската дейност и как следва да се осъществява тя в съвременното общество с неговите предизвикателства, каквито светът досега не познава. Важен акцент в изданието се поставя върху мисионерската природа на Църквата, погледната през призмата на Светия и Велик събор в Крит (2016), през неговия дух и конкретни решения.

Решихме да направим тази книга достояние на българските читатели и поради желанието ни да разширим хоризонта пред нашето богословие и мисионерска практика, да призовем да се излезе от кръга на нашите вътрешноцърковни, „домашни“ грижи и да погледнем на мисията на Църквата като на общонародно, литургийно и евхаристийно дело, призвано да събере в себе си целия свят“.

Митрополитът изразява надежда изданието да вдъхнови българските духовници, богослови, трудещите се на църковната нива да погледнат на служението си като на мисия в един свят, който губи старите си ориентири и се изправя пред нови предизвикателства, но открива и други възможности за благовестие.

В предговора към българското издание авторът изразява надежда, че неговият труд „ще даде плод, като предизвика градивен и зрял размисъл у читателите и въобще в православната богословска общност в обичната България. Благодаря от сърце на Високопреосвещения Русенски митрополит Наум и на неговите сътрудници за превода на този труд, както и на уважаемия проф. Иван Ж. Димитров за редакцията на изданието.

Надявам се йерархията, академичната общност и вярващите на нашите църкви да положат молитвен труд за единството и доброто свидетелство на Православието в подложения на изпитание, но винаги открит към Божието слово свят на XXI век“.

Книгата „Православие и благовестие през XXI век “ излиза и във връзка с отбелязването на петата годишнина от интронизацията на Русенския митрополит Наум, който поставя книгоиздаването и църковната просвета като един от приоритетите на митрополитското си служение.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...