Изложбата на Кирил Станчев „Свидетели на историята“ хвърля мост между вечността и съвремието



"Свидетели на историята" е изложбата, която хвърля мост между настоящето и вечността. Тя е колосален резултат от концептуалния замисъл на художника Кирил Станчев да представя България като неотменна част от историята на Европа и на света. Тя ще бъде открита в галерия „Арт Муза”, намираща се на столичната улица „11 август” №23 на 24 юни.

25-те платна на Кирил Станчев ни отвеждат в далечни епохи от които са запазени крехки следи. „Едни от тях са били съвременници на бушуващите кръвопролитни войни, други на зората на човечеството, неми свидетели на битието на пещерните хора. Те са стоели търпеливо, наблюдавайки какво се случва около тях. Свидетели, приели върху себе си доброволно белезите на времето, предоставящи ни ги щедро, за да почерпим от техният опит, да научим повече за миналото си, да се поучим от грешките допускани преди…а какво правим ние, за да им се отблагодарим? С бездушие отминаваме рушенето на паметниците на древната и по-близката история с наглото самочувствие на господари на света” без да осъзнаваме, че сме поредната нейна брънка. А какво ще остане от нашата цивилизация – купчина пластмаса, стъкло и бетон? – това е друга тема!
Затънало в стремежа си към все по-нарастващото материално благополучие, човечеството губи своите духовни и историческо – наследствено устои атакува последните свидетели на историята. Някакви си руини от крепости, църквици, къщурки и вековни гори се оказват преодолима пречка към глобалното застрояване и „цивилизоване” на древното архитектурно и природно наследство. За радост, винаги има изключения и на тях се крепи крехката надежда, че хората ще проумеят нашата мимолетност и ще имат нужда от историческа основа под краката си. Благодарение на постиженията на техниката – транспорта и информационните технологии ние сме мобилни и имаме възможност, за краткото време да се превърнем в свидетели на историята, да обикаляме света и да подреждаме късчетата от пъзела на общото ни съществувание. Изложбата отпраща послание да бъдем милостиви към историческото ни наследство на което е така богата страната ни – естествен фон на забързаното ежедневие.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...