Изложбата “Софийското Светогорие и Сеславският манастир”



Източник: БНР

В Министерството на културата беше открита изложбата “Софийското Светогорие и Сеславският манастир”

В рамките на многобройните прояви, с които тази година се отбелязва деня на София – 17 септември, в Министерството на културата беше открита изложбата “Софийското Светогорие и Сеславския манастир”. Тя отразява резултатите от специален проект, насочен към консервацията и реставрацията на многобройните манастири и техните църкви, които опасват столицата в радиус от 15-20 км. Партньори на проекта са Съвета по туризъм в София, Столичната община и туристическите агенции Одисея-ин и Искони.

В изложбата са показани различни фотографии от над 20 манастира прилежащи съм Софийската мала света гора. Общият им брой надхвърля 120, като изследователите продължават да откриват нови и нови останки от манастири, строени през различни периоди, но най-вече по времето на Свети Пимен Зографски – 16 век.

Особено място заемат фотосите, отразяващи извършените реставрационни работи в Сеславския манастир “Св. Николай Мирликийски”. Той е разположен на 21 километра от центъра на София, край днешното село Сеславци. Жилищните постройки на манастира са полуразрушени, но църквата е цялостно съхранена. Строена е през 16-17 век и е с изключително богата стенописна украса. Открити са три живописни пласта, като най-старият и най-добре запазен е дело именно на Пимен Зограф, канонизиран по-късно за светец от Българската православна църква. Иконописец, преписвач на ръкописи, архитект, лечител, но преди всичко духовник и мисионер, Свети Пимен Зографски бе определен от организаторите за патрон на изложбата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...