Изложба за Никулден в Народното събрание


Самостоятелна изложба на известния български художник Николай Маринов, посветена на вековните традиции, търсещия дух и неутолимата вяра, ще бъде открита на 6 декември, сряда, в 11 ч. в Клуба на народния представител в Парламента.

Експозицията е под патронажа на проф. Анелия Мингова, председател на парламентарната група на НДСВ.

"Корени-2" е озаглавил своята 17-та самостоятелна изложба Николай Маринов, в която остава верен на търсенията си в областта на вечното българско начало, изследвайки корените и багрите на уникалните ни ритуали.

Образи-символи от българския фолклор оживяват в двадесет експоната, "рамкирани" от художника на необичайно място, като по този начин "опредметяват" и обогатяват своята сакрална същност.

В дните на зимното слънцестоене, преди големия християнски празник Рождество Христово, художникът ни въвлича в своя разказ за светлината, като "канонизира" образите на Спасителя, Св. Никола, Св. Георги, Богородица и младенеца и др. в осем кръгли точила за месене на хляб. Това внушение, което Николай Маринов търси, не е случайно, защото във фолклора ни обредните пити са соларен символ на бъдещето.

Следващата "рамка", в която авторът изографисва своите светии, провокирани от фреските на Боянската църква, са капаците на старинни ракли от цял свят, съхранени из Пиринския край. И този избор на Маринов има своето логично обяснение, защото през вековете раклата си е извоювала мястото на пространство, в което поколенията са кътали своите най-съкровени духовни и материални ценности.

Съвременните измерения на корените ни Маринов открива и в осем декоративни живописни платна, създадени от нетрадиционен материал – чоп и калчища, в които на фона на багрите на българската черга, са вградени образите на чорапа – символ на топлината и пътищата, суровачката – олицетворяваща божественото дърво, превръщащо благословиите в действителност. Тези композиции са допълнени и с енергията и философията на прабългарските знаци на вечния кръговрат, изписани на всеки 5-ти и 10-ти каменен блок на древна Плиска. Знаци на времето, чието послание, според художника, е да пробудят мъдростта и виталността на корените на вечния български дух.

Освен в България, Николай Маринов е представял свои самостоятелни изложби в Германия, Полша, САЩ и Украйна.

Негови експонати са притежание на колекционери на изобразителното изкуство в Англия, Гърция , Испания Турция, Франция и др.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...