Изложба и сборник, посветени на светите Кирил и Методий, ще бъдат представени по време на Майските дни на културата в Софийския университет



На 11 май от 13 ч. в Богословския факултет на Софийския университет (пл. Света Неделя 19) ще бъде открита изложбата „Кирило-Методиевската идея в православното християнство”. Тя ще продължи до 24 май, Деня на българската просвета и култура.

На 16 май от 16 ч. в залата на Етнографския музей при Института за етнология и фолклористика към БАН (пл. „Княз Александър I“ 1) ще бъде представен сборникът „Благовестие и мисия. Мисионерско и просветителско дело на светите братя Кирил и Методий и свети Климент Охридски“. Представянето се организира съвместно с Кирило-Методиевския научен център към БАН.

В събитието ще вземе участие Софийският свещенически хор с диригент иконом д-р Кирил Попов.

Доц. д-р дякон Иван Иванов, преподавател в Богословския факултет на Софийския университет, съставител и един от авторите в сборника, пише за новото издание: „Повод за съставянето на сборника са две изключително важни събития – 1150 години от Моравската мисия на светите братя Кирил и Методий, 1200 години от рождението на св. Методий Славянобългарски, и 1100 години от блаженото успение на свети Климент Охридски Чудотворец.

През 2013 г. се навършиха 1150 години от Моравската мисия на светите братя Кирил и Методий. Това се чествания, които възпоменават просветителската и спасителна дипломатическа мисия на Кирилометодиевото дело. Важността на историческото дело – създаването на азбуката – има не само религиозно, политическо или дипломатическо значение, но преди всичко културно и духовно, което е основа за историческото развитие на всички славянски народи, които със силата на писмеността и словото се нареждат достойно сред древните народи и култури на Европа и света.

През 2015 г. се навършиха 1200 години от рождението на св. Методий Славянобългарски и се възпомена неговото велико дипломатическо, църковно, историческо и просветно дело на територията на Рим, Моравия, Панония и Бохемия. През 2016 година се честваха 1100 години от блаженото успение на свети Климент Охридски Чудотворец. Неговата памет бе предмет на всенародни празници, които по инициативата на ЮНЕСКО и на църковните и обществени организации получи всенароден отзвук.

Предложените материали в този юбилеен сборник, свързан с горепосочените всенародни чествания, по инициативата на магистърска програма „Литургия и музика“ с подкрепата на Катедрата „Практическо богословие“ при Богословския факултет на Софийския университет, обръщат внимание на мисионерската, просветителската, дипломатическата, литургическата, химнографската, пастирската, омилетичната, иконографската, нравствена и обществена дейност на светите братя Кирил и Методий и на св. Климент Охридски.

Така, наред с всички обществени, църковни и държавни организации, ние – чадата на Българската православна църква и наследниците на Светоклиментовата богословска школа, се преклонихме пред светлата апостолска дейност на равноапостолните братя Кирил и Методий и техните ученици, и делото на св. Климент Охридски, като на основата на научните изследователски принципи допринесохме за всенародния, обществен, научен и културен форум. Тази идея се осъществи и реализира в рамките на два научно-изследователски проекта към Фонд „Научни изследвания“ при Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Методологичната рамка на изследванията беше съобразена с мултидисциплинарния характер на тези проекти. В процеса на изследванията в тази област се използваха както специфичните за всяка научна област методи, така и някои по-конкретни в зависимост от обекта и характера на изследването, като: историко-археологичен, херменевтичен, екзегетико-филологичен и текстово-критичен, сравнително-критичен, алегоричен, диспозитивен и описателен, метод на компаративния анализ, комплексният културно-исторически метод, литургико-аналитичният метод.
Основни участници бяха преподавателите и студентите от Богословския факултет на Софийския университет, които, обединени от общественополезната мисия за стартиране и осъществяване на обществен научен и културен форум по повод честванията, посветени на просветителската мисия и дейността на светите равноапостолни Кирил и Методий и на св. Климент Охридски, и под моето скромно научно ръководство, допринесоха за съставянето и публикуването на този сборник.

Нашата отговорност като наследници на това велико дело е да дадем своя скромен принос и така да почетем тяхното блажено и спасително благовестие.“

Отново в рамките на Майските дни на Софийския университет, на 22 май катедра „Библеистика“ на Богословския факултет организира кръгла маса на тема „Приносът на Българската православна църква за спасяването на българските евреи“. Събитието ще се проведе в аулата на факултета от 16 ч.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...