Изложба на Владимир Златков в Рилския манастир



Източник: Държавна агенция за българите в чужбина

Днес в 11.00 ч. в Рилската света обител бе открита юбилейна изложба на Владимир Златков, по повод 40 годишната му творческа дейност. Тя е организирана от Братството на Рилския манастир и игумена му Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий. Въвеждащо слово произнесе проф. д-р Лиоба Тайс от института по изкуствознание на Виенския университет. По повод на изложбата е издаден каталог.

Владимир Златков е роден през 1947 г. в Кочериново, израснал в семейство с десет деца. През 1970 г. постъпва като послушник в Рилската обител, където прави и първите си опити в дърворезбарското изкуство. Завършва с отличие Художествената академия със стипендия на тогавашния игумен Калиник, който днес е Врачански митрополит. Първата си изложба Златков открива във Виена през 1982 г. От 1984 до 1996 г. е гост-доцент в Центъра за образование и култура „Герас”, Австрия, а от 1991 г. живее в Германия със семейството си в малко градче на име Хьокстер, близо до Хановер.

Творби на Владимир Златков могат да бъдат открити на обществени и частни галерии в Гърция, Австрия, Германия, САЩ. В България е създал поредица от иконостаси. Сред тях са тези в Тържишкия манастир /Струпец/, в храма „Св. Мина” – ж.к. Люлин /София/, в резиденцията на митрополит Калиник край Враца.

Владимир Златков пристигна дни преди да бъде открита обновената експозиция на музея в манастира, открита на 24 юни. Тогава той сам освежи дърворезбованото си пано изобразяващо св. Йоан Рилски Чудотворец и участва като доброволец в подреждането на музейните експонати. Това пано е дипломната работа на твореца при завършване на Художествената академия и той е горд и щастлив, че то се намира точно в Рилската света обител при стълбите в музейната сграда.

Изложбата ще продължи до 3 септември.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...