Изложба „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“ бе открита в Будапеща



От житието на св. Йоан Рилски знаем, че през 1183 г. мощите му били пренесени от унгарския крал Белла ІІІ в Остергом (Гран), Унгария. Тогава тамошният епископ не повярвал в святостта на св. Йоан и онемял. Когато осъзнава причината за това, той се покайва и получава изцеление от светеца. В чуждата страна всебългарският покровител просиява и с много други чудеса. На тази благодатна основа се изграждат българо-унгарските връзки, а от 2016 г., 19 октомври – Отчовден (Денят на отеца)[1], се отбелязва официално и като Ден на българо-унгарското приятелство.

По този повод Н. Пр. Христо Полендаков, извънреден и пълномощен посланик на България в Унгария, г-н Пламен Пейков, директор на Българския културен институт в Будапеща и гл. ас. д-р Александра Миланова, научен координатор на ИБЦТ–БАН, откриха в Будапеща изложбата „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“.

Гости на събитието бяха посланиците на Гърция, Грузия, Мексико и Еквадор, представители на Националното събрание на Унгария, членове на настоятелството на Българската православна църква „Св. св. Кирил и Методий“ в Будапеща, на Унгарско-българската търговска камара, учени и граждани, приятели на България.

Изложбата „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“ е подготвена от екип на ИБЦТ–БАН в изпълнение на Национална научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“, финансирана от МОН. Тя се осъществява с благословението на Игумена на Рилската света обител Адрианополския епископ Евлогий и с любезното съдействие на Държавния културен институт към Министъра на външните работи на Република България, Посолството на Република България в Будапеща и Националната комисия на България за ЮНЕСКО при Министерството на външните работи на Република България.

Част от участниците разказаха свои лични преживявания, свързани с Обителта: „Откриването имаше забележителен успех. Дойдоха много хора, които останаха силно впечатлени от изложбата. Българският посланик в Унгария също взе участие в откриването. Присъстваха много дипломати. Дойдоха председателят и членове на настоятелството на Българската църква в Будапеща… Сред присъстващите имаше хора, които са работили в Манастира през 60-те години на миналия век. Една дама от български произход беше пътувала дълго, за да сподели фотография на неин роднина, който преди Втората световна война е служил в Рилския манастир…”

Изложбата може да бъде разгледана от жителите и гостите на унгарската столица до 7 ноември 2022 г. в Българския културен институт в Будапеща (бул. „Андраши” № 14).

Бележки

[1] На 19 октомври Църквата празнува пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски от Светата Рилска обител в гр. Средец (дн. София)

Фотограф на обектите на изложбата: Добрин Кашавелов

Източник: Рилска света обител

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...