Изнесоха концерт в пещерата “Леденика” за дострояване на храм



Първомайски благотворителен концерт за дострояване на параклиса “Св. Мина” във Врачанския квартал “Дъбника” изнесоха мъжкият октет към Врачанска Митрополия и представителна група на местната симфониета.

Проявата бе организирана от Врачанската структура на ПП “ГЕРБ” и събра стотици врачани, които дадоха своята лепта за довършване на храма. Средства се събираха и за изграждане на паметник на известния врачанин Васил Кънчов, който е бил министър на просвещението в началото на ХХ в. и е направил не малко за културно-просветното дело в града. До величествената пещера, която до 1923 година е била собственост на друг богат врачанин, проявил се и като дарител на училища и църкви – Христанчо Матов – пристигнаха и вицепремиерът Цветан Цветанов, както и министрите Тотю Младенов, Аню Ангелов, Нона Караджова, Томислав Дончев, Свилен Нейков, Вежди Рашидов и Мирослав Найденов. Иницииран преди месец по идея на регионалния лидер на ГЕРБ и депутат Николай Коцев, концертът, на който бяха изпълнени класически произведения и православни песнопения, предизвика голям интерес не само с нестандартната обстановка, но и с големите надежди, че от тазгодишния Ден на труда ще започне ново начало за целия Северозапад.

Преди два месеца депутатите от ГЕРБ от трите области настояха пред кабинета и министър-председателя Бойко Борисов за задействане на план за съживяване на региона, известен като най-бедния и изостанал в ЕС. Преди седмици Николай Коцев се закани на шега, че ще ги покани на първомайски концерт и ще ги заключи в пещерата, ако не склонят да се ангажират сериозно с проблемите на трите области, които са изключително сериозни.

В пещерата Траянополският епископ Киприян изказа благопожеланията си за успех и Божия благословия на започнатото дело, което е в полза на обществото и израз на благолюбие и взаимопомощ, като цитира евангелската мъдрост “Всяка власт е от Бога”. Владиката преди това благослови, след извършен в Мездра водосвет, новооткрития офис на ГЕРБ, изтъквайки, че всяко дело, което е богоугодно, ще успее. С “Многая лета” духовенството пожела успех и преуспяване “за благото на Отечеството”, както се изрази дядо Киприян и в Мездра, и във “величественото творение на Бога” – пещерата Леденика.

Тримата депутати от управляващата партия от Врачанско – Николай Рашев, Николай Коцев и д-р Янко Здравков заявиха за Православие.БГ, че са решили от държавната субсидия, която им се полага, да отделят значителна сума за ремонт, възстановяване и строеж на православни църкви в областта. За целта са възложили на местните си структури да направят проучване на състоянието на храмовете. В последствие всичко ще бъде съгласувано с Врачанска митрополия и ще се уговорят условията за превеждане на сумите и съгласуване на действията. Самата Врачанска митрополия –

най-малката и най-бедната в България

започна преди началото на Великите пости активна и съпътствана от диалог с обществото и медиите дейност.

В края на февруари на брифинг с представители на всички медии Викарийният епископ Киприян и духовенството разказаха за стореното през последните години и обещаха прозрачност и откритост за служението и делата на клира.

На 11 март – рождения ден на Кириарха на епархията – митрополит Калиник, когато целият град отбеляза празника на св. Софроний Врачански, започна да функционира сайтът на Врачанска Митрополия. Началната му страница е с лика на светеца, когото призовават за небесен покровител на епархията. Историята на митрополията е представена от завеждащ отдел “Възраждане” в РИМ Валерия Тарашоева. Публикувани са биографията на епархийския архйерей и викарийния епископ. Представени са участниците във Врачанския епархийски хор под диригентството на епископ Киприян. Качени са много от емблематичните песнопения, които донесоха признание на хора в страната и чужбина. Вече се публикуват и текстове на проповеди, отзиви в местния печат, снимки, новини и обяви. Качени са видео материали от богослужения и участия на клира в различни събития. В сайта може да бъде видян и пълният запис от канонизирането на баташките и новоселски мъченици от 3 април тази година.

През Светлата седмица хорът изнесе голям Великденски концерт заедно с Врачанската филхармония, като изпълни арии от известни опери под диригентството на Валери Вачев. Запомнящо ще остане и изпълнението на “Аве Мария” от епископ Киприян .

Във врачанския храм “Св. Николай“ миналата сряда бе отслужена първата в България панихида в памет на загиналите в трудови злополуки и на работното си място, в присъствието на шефката на ГИТ Румяна Михайлова и секретаря на Конфедерация “Подкрепа”.

Последованията през Страстната седмица бяха извършени от митрополит Калиник, който на Светли петък освети и вода в храма “Св. св. Константин и Елена”, където се намира единствената в областта икона “Живоприемни източник”.

Митрополитът има амбициозен проект за изграждането на православен център

в сградата на бившето начално училище “Митрополит Константин”, което на бурна сесия на 19 април не бе предоставено безвъзмездно на църквата. В последните 10 дни обаче разговори между представители на местната власт и църквата дават надежда, че грешката ще бъде поправена и със съвместни усилия между обществото и клира ще започне сериозна работа за осъществяването на благородната инициатива.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...