Изпратихме патриарх Максим в последния му земен път



14„Знаем, че, когато земното наше жилище, тая хижа, се разруши, ние имаме от Бога дом на небесата, жилище неръкотворно, вечно.“ (2 Кор. 5:1)

Тези евангелски думи на свети апостол Павел са утеха в скръбния за България и за целия православен свят ден, 9 ноември, в който казахме последно сбогом на българския патриарх Максим.

След Поклонението на Архангеловден в столичния храм „Св. Неделя“, днес за втори и последен ден миряните имаха възможност да отдадат почит пред тленните останки на патриарха. За заупокойната св. Литургия и опелото за покойния в Патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски“ се събраха множество български и чужди висши духовници, дипломати, държавници, депутати и представители на академичната общност в България. Опелото бе отслужено от Вселенския патриарх Вартоломей като пръв по чест сред православните първойерарси. В молитвеното последование за упокой на душата на патриарха се включиха и гръцкият архиепископ Йероним, сръбският патриарх Ириней, албанският архиепископ Анастасий, както и висши духовници, представители на руската, румънската, грузинската и останалите православни поместни църкви.

Малко след 15.30 ч. траурният кортеж пристигна от София в Троянския манастир „Успение Богородично“ – святото място, което, по волята на Негово Светейшество, стана последен негов земен дом. Стотици хора от цяла България чакаха с часове пред Троянската света обител, за да се сбогуват с покойния предстоятел на Българската Православна църква. Последното опело за патриарха бе водено от Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий. В малкия храм до покойния патриарх до последно бяха неговите родственици и най-близки приятели, както и български митрополити, епископи и монаси, които изпълниха църквата с ангелогласни песнопения. В петъчния ноемврийски следобед, в храмовата църква на манастира, българският патриарх Максим бе погребан със своето бяло патриаршеско було в непосредствена близост до чудотворната икона „Пресвета Богородица Троеручица“. Бог да упокои душата му!

 

1

2

Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей отправя непрестанни молитви за душата на своя духовен събрат.

3

Президентът Росен Плевнелиев се поклони пред тялото на покойния български патриарх.

44

5
Папският нунций монсеньор Януш Болонек и епископ Христо Пройков, апостолически екзарх, се молят за душата на своя брат в Христа.

6

Главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи също изрази почитта си към покойния патриарх.

88

Своята почит пред българския патриарх отдадоха и представители на Арменската църква.

7

Всеки изразява почитта си според своята традиция.

9

„Сигурен съм, че и тези, които не са имали време да се замислят за отношението си към Негово Светейшество, в сърцата си днес разбират, че всъщност са обичали своя патриарх… Обичаме го, както обичаме България – тихо, без показност, но искрено… Един ангел на земната Църква става ангел небесен, който ще бди и ще изпросва от Господа и от всички светии застъпничеството за любимия си български народ и за светата българска Църква до края на времето“, каза в траурното си слово Негово Високопреосвещенство митрополит Николай.

10

11

13

12

15

16

77


Снимки от Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“: Сандра Керелезова; снимка от Троянския манастир: Offnews.bg.





Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...