Изпълват се 10 години от избора и интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит



На днешния ден се изпълват десет години от избора и интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за предстоятел на Българската православна църква.

На 24 февруари 2013 г., на Патриаршески избирателен църковен събор в София, Русенският митрополит Неофит бе избран за Български патриарх и Софийски митрополит. Интронизацията на Негово Светейшество Неофит като патриарх Български бе извършена още същия ден следобед в ПКСХП „Св. Александър Невски“.

Първата си света Литургия като кириарх на Софийска св. митрополия патриарх Неофит възглави на 10 март 2013 г. в катедралния столичен митрополитски храм „Св. Неделя“ в съслужение с архиереи и духовници.

По-рано днес в митрополитския храм-параклис „Св. Марина“ бе отслужен благодарствен молебен по повод годишнината, богослужението бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, който бе в съслужение с Техни Високопреосвещенства митрополитите: Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил и Доростолски Яков, Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия и протодякон Деян Коруноски.

„С братска любов в Иисуса Христа и дълбоко почитание се обръщаме винаги, а особено днес, към Вас, отбелязвайки десетата годишнина от избора и интронизацията Ви като първойерарх  на светата ни Църква. Признателни сме, че във Ваше лице Бог ни дарува добър архипастир и Ви благодарим за всички усилия, които полагате в нелекото патриаршеско служение, с което достойно украсявате целия свой дълъг път, като монах и като архиерей. Най-много от всичко обаче Ви благодарим за неизменната богоподражателна любов към всички нас и цялото църковно изпълнение. За мъдростта и дълготърпението, с което уверено водите кораба на Православната ни църква през стихиите на мира сего. Същевременно това беше и време на трудности. На нови и различни изпитания за нашата спасителна православна вяра, за православната ни Църква. Изпитания, които с Божията помощ, и мъдро водени и наставлявани от Вас, ние се опитвахме да преодолеем в дух на смирение, на християнска любов и взаимно разбирателство, с ясно съзнание за това, че скръбта поражда търпение, търпението – опитност, опитността – надежда, а надеждата непосрамя, защото любовта Божия се изля в нашите сърца чрез дадения нам Дух Светий“, сподели в своето слово Великотърновският митрополит Григорий.

На многая и благая лета, Светейши владико!

 

Източник: Официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...