Изучаването на Религия се одобрява от 61.4 на сто от българите



Mediapool.bg

Повече от половината българи – 61.4 на сто, одобряват идеята за въвеждането на предмет "Религия" в училище, а 25.6% я отхвърлят.

Това сочат данните от социологическо проучване на Институт "Отворено общество" – София, представени във вторник. Изследването е проведено в периода 15-29 февруари 2008 г. и показва, че идеята за въвеждане на предмет "Религия" се приема най-добре от жителите на Югоизточна и Централна южна България, а най-зле – от гражданите на София.
Освен в различните региони, макар и не толкова съществено, социалната нагласа се различава и в зависимост от вида на селището, в което живеят изследваните лица. Въвеждането на предмет "Религия" се възприема най-зле в столицата, където одобрението е 59.6%, а неодобрението 31.7 процента. Подкрепата селата е близка до тази в столицата – 59.8х на сто, но против са 21.2%, като е регистрирано висока степен на колебание – 19 на сто от анкетиранитев селата не могат да преценят дали одобряват подобна политика.

Разлики в одобрението или неодобрението на изучаването на религия в училищата се наблюдават и в зависимост от основните социални характеристики на лицата. Жените са по-склонни от мъжете да приемат подобна политика. Одобрението при тях е 64.1%, а неодобрението – 23.5%, докато при мъжете положителен отговор са дали 58.2%, а отрицателен – 27.8%.

Възрастните, част от които някога са имали предмет "Вероучение", в много по-голяма степен от младите одобряват въвеждането на "Религия". При лицата над 60 годишна възраст одобрението достига 66.3%, а неодобрението е само 19.9%. За разлика от младите на възраст 18-30 г. показват с 10% по-ниско одобрение и съответно с 10% по-високо неодобрение към тази политика.

Неодобрението към въвеждането на предмет "Религия" се оказва в правопропорционална зависимост от образованието на анкетираните. Най-високо е неодобрението сред лицата с висше образование – 31%, най-малко е неодобрението сред лицата с основно и по-ниско образование – 16.1%. Нещо повече, одобрението към тази политика е най-високо в групата с най-ниско образование, но при нея и колебанието е най-високо като цели 18.6% не могат да преценят каква позиция да заемат, сочи изследването.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...