Изявление на Светия Синод на Българската Православна църква


В ранната утрин на 24-ия ден от горещия месец юли 2007 година в Либия се случи радостно и дългоочаквано събитие – българските медицински сестри, д-р Здравко Георгиев и палестинският лекар Ашраф, след продължителни страдания, душевни терзания и смъртни присъди почувстваха полъха на свободата и полетяха към родната земя.

Френският президентски самолет ни донесе безценен дар – тържеството на справедливостта и истината, яркото свидетелство за проявена загриженост, милосърдие и успешни дипломатически усилия. Нестихващо бе ликуването, щастливи бяха сълзите при срещата с най-близките. Важността на този момент бе подчертана от първите ни държавни ръководители и много официални лица.

Спомняме чудесното освобождение на св. апостол Петър, когато Църквата непрестанно се молела Богу за него и Ангел Господен се явил в тъмницата, събудил го и веригите паднали от ръцете му (Деян. 12: 5-7).

И родната ни света Православна църква непрестанно се молеше за освобождаването на медиците ни от тежкото заключение, призоваваше силата Божия и небесната помощ на Майката Божия чрез всенародно моление пред чудотворните й икони, споменаваше в молитвите си и пострадалите либийски деца и техните обезпокоени сродници и радостта не закъсня.

Слава Богу, благодетелю нашему! Слава на Спасителя, Който не ни остави сами в сполетялата ни беда!

Св. Синод изказва дълбока благодарност на всички достойни люде, допринесли със своите благородни усилия за възтържествуването на правдата и постигнатата свобода на невинно осъдените наши сънародници и на г-н Президента за помилването им.

Светата ни Църква, като възнася благодарение Богу, ще продължи да споменава имената на българските медици за укрепване на тяхната вяра, здраве, за душевно успокоение и благопреуспяване в бъдните дни.

Председател на Светия Синод: †Максим, Патриарх Български;

Членове на Светия Синод:

†Врачански митрополит Калиник,
†Сливенски митрополит Йоаникий
†Видински митрополит Дометиан
†Варненски и Великопреславски митрополит Кирил
†Митрополит на САЩ, Канада и Австралия Йосиф
†Западно и Средноевропейски митрополит Симеон
†Великотърновски митрополит Григорий
†Русенски митрополит Неофит
†Неврокопски митрополит Натанаил
†Плевенски митрополит Игнатий
†Старозагорски митрополит Галактион
†Ловчански митрополит Гавриил
†Доростолски митрополит Иларион
†Пловдивски митрополит Николай

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...