Икони, песнопения и поезия в един спектакъл в навечерието на Великден




диригентката Мария Мъркушева, сн. Иван НегревскиИзточник: в. Политика

В навечерието на Възкресение Христово Дамска камерна формация "Алтерация" озвучи „спектакъл” от икони, картини и пластики, изложени в ателието на академик Светлин Русев на ул. „Врабча” 18 в столицата. В спектакъла под наслов "Светлината", който се състоя в събота от 17 ч., бе представена и поезията на Роман Кисьов и актьора Емил Добрев.

Формация "Алтерация" е създадена от диригентката Мария Мъркушева за популяризиране на църковнославянската музика от Средновековието. Формацията се подчинява на традициите в изпълнението на този вид музика, като предлага нов прочит, адресиран към по-широка и жадна за духовност аудитория.

В подбора на песнопенията съставът на "Алтерация" – изграден от опитни и натрупали достатъчно практика в областта на църковното пеене певци и музиканти, се съобразява не само с нотните партитури, а и с канона на църковните богослужения.

Много от песнопенията са звучали и звучат в изпълнение на мъжки хорове – нещо типично за църковната музика, но "Алтерация" разчупва канона. Защото се води от разбирането, че не само мъжете, но и жените могат да пеят в църква, че Бог е един и всички имат право да му благодарят и да го възхваляват.

Успоредно с това, в репертоара на формацията са включени и обработки на народни песни, защото големият принос на България в църковните песнопения е именно обогатяването им със звучност и орнаментика, близка до тази на народните песни.

Мария Мъркушева е утвърден хоров диригент в областта на оперното, хоровото и църковно пеене. Възпитаничка на Музикалната академия "Панчо Владигеров", тя повече от тридесет години успешно ръководи в техните национални и международни изяви хоровете "Катя Попова", "Алтерация" и "Vox medica", а от 1990 г. и възстановения смесен хор при храм "Свети Николай" в града.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...